Norwegian sælger aktier for milliardbeløb

Norwegian vil sælge alle aktier i Bank Norwegian for et beløb på over halvanden milliard danske kroner. Analytiker mener ikke, at salget er overraskende, men derimod udtryk for et skift i selskabets strategi.

Foto: Marcos Brindicci/Reuters/Arkiv

Det norske flyselskab Norwegian offentliggjorde mandag morgen, at man ønsker at sælge alle flyselskabets aktier i forbrugslånsbanken Bank Norwegian.

Prisen lyder samlet på godt 2,2 milliarder norske kroner, hvilket svarer til over halvanden milliard danske kroner.

I vinter måtte Norwegian sande, at IAG, et britisk flyselskab, ikke længere ønskede at byde på det norske selskab, og siden da har Norwegian været udfordret af gæld og en stadigt faldende egenkapital.

Tidligere på året måtte Norwegian derfor hente ikke mindre end tre milliarder norske kroner, men det var ikke nok. Der er stadig behov for flere midler, hvis det norske flyselskab skal være i stand til at betale et obligationslån på ikke mindre end 250 millioner euro tilbage, hvilket svarer til godt 2,5 milliarder norske kroner, når lånet forfalder senere på året, nærmere bestemt i november måned.

Aktierne fra Bank Norwegian sælges til den nette sum af 68 kroner stykket, og det svarer i danske kroner og øre til lidt over en flad halvtredser. Aktiepræmien til Norwegian lyder på 15,4 procent.

Det skriver det norske medie »Dagens Næringsliv«.

Direktør: Vi er fortsat positive

Selv om salget kunne ligne en nødløsning, så er det ifølge Geir Karlsen, tidligere finansdirektør i selskabet og nu administrerende direktør i Norwegian, »en del af strategien«.

Han fremlagde da også allerede muligheden for, at selskabet ville sælge ud af sine aktier tilbage i juli måned, da regnskabet for andet kvartal blev offentliggjort.

Dengang sagde han, at man ikke nødvendigvis behøvede at eje bankaktierne, fordi det var en kilde til likviditet, men at man fortsat var positiv.

I dag er tonen dog en kende anderledes, og det lyder nu i stedet, at aktiesalget er »en del af strategien«.

»Salget af aktier i Norwegian Finans Holding er en del af strategien for at styrke vores kernevirksomhed og fokusere på overgangen fra vækst til rentabilitet. Samarbejdet mellem flyselskabet og banken har været en succes, og det vil fortsætte, uden at flyselskabet ejer aktier i Norwegian Finans Holding,« sagde Geir Karlsen i en erklæring.

Analytiker: Karlsen løber færre risici end sin forgænger

Spørger man Hans Jørgen Elnæs, flyanalytiker i Winair, så er salget »ikke overraskende«, og ifølge ham var aktierne i Bank Norwegian »øverst på salgslisten«.

Han tror derfor også, at markedet havde »forventet et salg«.

»Geir Karlsen har været opmærksom på, at Norwegian har brug for likviditet for at betale det obligationslån, der udløber i november, uden at skaffe penge på markedet. Jeg er ikke overrasket over salget. De milliarder, som virksomheden tjener nu, er en del af Karlsens vej til at betale den udestående gæld,« siger han ifølge Dagens Næringsliv.

Hans Jørgen Elnæs kan ikke let svare på spørgsmålet om, hvorvidt det er kravet om indfrielse af obligationslånet, der tvinger salget af bankaktierne frem.

For at besvare spørgsmålet sammenligner han Geir Karlsen med hans forgænger, Bjørn Kjos, der i juli måned gik af efter 17 år i Norwegian.

»Geir Karlsen har en anden filosofi end Bjørn Kjos. Han er talknuser og vil sikre sig, at man ikke kommer i en likvidationstvist. Virksomheden gjorde det forud for emissionen, og jeg ved, at Karlsen ikke værdsatte det. Jeg tror, ​​han forbereder sig, så virksomheden ikke vil være i den samme situation som dengang,« siger Hans Jørgen Elnæs.

Ifølge ham ser man altså gennem salget forskellen på Geir Karlsens og Bjørn Kjos' ledelsesstil.

»Karlsen tager færre risici.«