Norwegian: Ingen erstatning til passagerer ramt af Boeing-flyforbud

Norwegian har 18 fly af typen Boeing 737 MAX 8, der nu har fået flyveforbud i Europa. Flyselskabet tilbyder ombooking og refusion af billetter, men ingen kompensation til berørte rejsende.

Det er denne flytype - en Boeing 737 MAX 8 - der har fået flyveforbud. Foto: TT/Johan Nilsson/Ritzau Scanpix   Fold sammen
Læs mere

Passagerer, der er berørte af aflyste Norwegian afgange i kølvandet på Ethiopian Airlines styrtet i søndags, vil ikke få kompensation for eventuelle forsinkelser i forbindelse med deres rejse.

Det oplyser Norwegian til Berlingske, efter flyselskabet onsdag har aflyst seks flyvninger til og fra Kastrup Lufthavn. Der er også aflyst 19 flyvninger til og fra Norge.

Aflysningerne kommer, efter den europæiske luftfartsmyndighed, Easa, tirsdag forbød al flyvning med flytypen Boeing 737 MAX 8, der var involveret i ulykken i søndags, der kostede 157 mennesker livet. Det er anden gang inden for et halvt år, at den flytype styrter ned, hvilket har fået en række lande og flyselskaber til at indstille flyvningen med MAX 8 flyet.

Ifølge Tonje Næss, kommunikationsmedarbejder i Norwegian, er aflysningerne kategoriseret som ekstraordinære omstændigheder, hvilket betyder, at flyselskabet under EU-lovgivning ikke er forpligtet til at betale erstatning til passagererne. Under omstændigheder, der ikke er ekstraordinære, kan rejsende få kompensation på 250 euro på korte ruter, hvis de ankommer til deres destination mere end tre timer forsinket.

Norwegian tilbyder i stedet passagererne på de berørte flyvninger ombookinger eller en refusion af billetten. I en meddelelse på hjemmesiden skriver flyselskabet dog, at det ikke gør sig gældende for rejsende med fremtidige bookinger på et MAX 8 fly, på grund af »usikkerhed omkring situationen«.

Norwegians samlede flåde tæller 163 fly, hvoraf 18 af dem er af Boeing-modellen, der nu har fået flyveforbud. De økonomiske konsekvenser vil Norwegian sende videre til Boeing, siger kommunikationschef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen til det norske medie E24.

Boeing-aktien har fået klø efter søndagens flystyrt og er faldet 11 pct. indtil videre i denne uge. Norwegian aktien er faldet ti pct., hvilket tager det samlede tab for 2019 til 45 pct. Det norske flyselskab har længe været sadlet med en uholdbar gældsbyrde, men har sikret sig frisk kapital gennem en aktieemission.