Norsk oliefond tager historisk skridt væk fra olie

Den norske Oliefonden med en samlet formue på 7.000 mia. kr. dropper investeringer i en lang række kul- olie- og gasselskaber.

Den norske oliefond dropper nu at investere i kul-, olie- og gasselskaber til fordel for blandt andre vindmølleselskaber. Arkivfoto: Søren Bidstrup/ Fold sammen
Læs mere
Foto: SØREN BIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det norske storting besluttede onsdag aften, at Norges enorme fond Oliefonden skal tage et stort skridt væk fra at investere kul-, olie- og gasselskaberr. Fremover skal al fokus rettes mod grønne tekonologier, skriver en række internationale medier, herunder The Guardian og Reuters.

Oliefonden, der er en af verdens største fonde, råder over værdier svarende til næsten 7.000 mia. danske kr. Beslutningen betyder, at fonden vil sælge ud af investeringer for mere end 85 mia. kr. i blandt andre otte kulselskaber og anslået flere end 150 olieselskaber. Blandt de selskaber, som fonden vil sælge ud af, findes mineselskabet Anglo American, britiske Glencore og den tyske energikoncern RWE.

»Det her sender et klart signal til både regeringer og virksomheder om, at tiden, hvor vi finansierede selskaber med fossile brændstoffer, er løbet ud til gavn for både mennesker og planeten,« siger Martin Norman fra Greenpeace i Norge.

Fonden vil dog beholde aktieposter i selskaber, der arbejder på at nedbringe deres andele i fossile brændstoffer og investere i grønne teknologier. Det betyder, at fonden blandt andet vil beholde sine aktier i BP og Shell.

Fonden får fremover også mulighed for at investere direkte i vedvarende energiprojekter fremfor kun at købe op i børsnoterede virksomheder. Den nye lovgivning gør det muligt at investere mere end 130 mia. kr. i vind- og solenergiprojekter i udviklingslande.

Beslutningen kommer, efter at investorerne er kommet under stigende pres for ikke at bidrage til klimakrisen.

Stortinget vedtog tilbage i 2015 en lov, som indebar, at fonden ikke måtte investere i selskaber, som skabte mere end 30 pct. af deres omsætning fra kul. Dengang medførte det, at fonden solgte aktier i 83 forskellige selskaber. Det var første gang, en større fond traf en sådan beslutning. Den er siden fulgt op af andre, herunder den tyske forsikringskoncern Allianz.