Nokias lommemursten ændrede verden for 25 år siden

Verdens første smartphone vidste ikke, at den var det, men skabte sensation, og »kontoret i baglommen« satte standarden – indtil Apple ti år senere fremviste sin første iPhone. Det blev begyndelsen til enden for mobilkongen Nokia.

Her er jubilaren: Nokias 9000 Communicator var en sensation, da den kom frem for 25 år siden. Her var for første gang samlet alt, hvad man skulle bruge, i en telefon med fuldt tastatur, og hvor man både kunne sende e-mails og telefax. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nokia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse dage for 25 år siden kom verdens første egentlige smartphone, endnu før nogen overhovedet havde tænkt på at opfinde ordet, og i næsten ti år var »kontoret i baglommen« billedet på, hvordan en smartphone skulle se ud.

15. august 1996 nåede Nokia 9000 Communicator ud i butikkerne – en stor og tung, men banebrydende sag. Det var en telefon, som kunne klappes op som en lille, bærbar computer og dermed få fuldt tastatur. Den udklappelige antenne kunne derefter koble telefonen på datadelen af mobilnettet, altså internettet, så man kunne både sende og modtage e-mails og telefax.

Folk gik helt amok

»Det var en vild oplevelse af være med ved præsentationen af den. Nokia viste først andre telefoner og nåede så til Communicator, som blev præsenteret som det helt nye og fantastiske. Den lignede fuldstændig de andre telefoner – den var bare tykkere. Faktisk så den ud som to Nokia 2110-telefoner lagt oven på hinanden. Men så åbnede de den og viste, at den kunne gå på internettet, og så gik folk helt amok,« husker teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

9000 Communicator blev den første i en serie af Communicator-telefoner. Verdenspremieren fandt sted på den dengang store elektronikmesse CeBIT i Hannover i Tyskland.

IBM havde godt nok i 1994 præsenteret sin Simon-telefon, mens HP i marts 1996 var klar med OmniGo 700 LX, hvor en Nokia 2110-telefon blev sat fast på låget, men det blev Nokia, som satte standarden som den første med fuldt tastatur, en kvalitetsskærm (i sort/hvid men hele 11,5 centimeter bred) samt installeret software til e-mails, internet, tekstbehandling og regneark. Alt var samlet i lommekontoret, og skærmen kunne vise grafik, hvor datidens mobiltelefoner kun kunne vise tekst.

3,5 centimeter tyk var den i sammenklappet stand (Apples største iPhone, 12 Pro Max, i dag er til sammenligning 7,4 millimeter). Udenpå sad en lille skærm udenpå et almindeligt mobiltastatur med tal.

Det canadiske mobilfirma Blackberry greb bolden og udviklede konceptet videre til de sikre erhvervstelefoner med fuldt tastatur, som Blackberry i mange år havde stor succes med.

Lige indtil Apple i januar 2007 fremviste sin første iPhone med trykfølsom skærm og vendte op og ned på hele mobilmarkedet.

»Jeg var lige ved at tabe kæben«

Endnu før Nokias hemmelighed slap ud i 1996, fik Steffen Krabbenhøft lov til at se den. Han var dengang salgsansvarlig for Nokia i Danmark.

»Jeg husker tydeligt, da jeg fik den i hænderne. Det var hemmeligt og på et møde på et konferencested i Stockholm. Jeg var lige ved at tabe kæben. Bare det, at den kunne sende telefax, var sindssygt. Internettet var jo ikke så veludviklet dengang, og selv om browseren var uden farveskærm, kunne den kommunikere på alle tilgængelige måder. Jeg måtte ringe hjem til min hustru og sige til hende: »Jeg arbejder i den vildeste virksomhed!«,« fortæller han.

Prisen for det nye vidunder lå i Danmark omkring 9.000 kroner. Det svarer til cirka 13.600 kroner i dag.

Denne flade plastikdims skulle sættes i enden af Nokia 9000 Communicator, før man kunne lade den op. Fold sammen
Læs mere

»Den solgte faktisk rimeligt godt. Jeg husker ikke, at vi fik slag fra vores finske kollegaer, som ellers altid sagde, at »hvis I ikke sælger disse, bliver de sendt hjem i jeres garage«. Communicatoren var både til sælgeren og forretningsmanden, der havde brug for at have alt med sig, og til håndværkeren, der havde behov for at kunne sende ordrer på telefax. Den sad lige i skabet. Men der var tydeligvis nogen, der havde sovet i timen, for i designfasen havde man glemt, hvor ladestikket skulle sættes ind,« siger Steffen Krabbenhøft.

Det medførte, at man først skulle sætte en flad plastikdims i enden af telefonen, før man kunne sætte den i strømstikket.

En vægt på næsten 0,4 kilo

9000 Communicator havde otte megabyte lagerplads – halvdelen til de installerede programmer, to megabyte til hukommelse og så to megabyte til ens egne data.

Det indbyggede GSM-modem magtede en hastighed på 9,6 kilobit i sekundet. En nutidig internetforbindelse på 50 megabit i sekundet, som mange danske husstande nu har, er altså 5.333 gange hurtigere.

9000 Communicator havde også en vis kampvægt: 397 gram lagde man i lommen. En iPhone 12 Pro Max med en skærm på 6,7 tommer vejer 228 gram, en Samsungs Galaxy S21 Ultra 5G med 6,8 tommerskærm 227 gram.

Selvsagt har den ikoniske Nokia-telefon også været med på det store filmlærred. Val Kilmer, som mange kender som Batman, genindspillede i 1997 agentfilmen om »Helgenen« og havde her i rollen som Simon Templar en Nokia 9000 Communicator til sin kommunikation.

Nokia var virkelig foran.

»Vi var fem år forud,« sagde daværende topchef Jorma Ollila i 2012 om 9000 Communicator.

Communicator-konceptet holdt i rigtigt mange år og sikrede Nokia en god position, mens telefonerne blev videreudviklede og blev mere smarte – både i indhold og design. Meget af udviklingen stod der danskere bag, og Nokia havde indtil 2011 et af sine største udviklingscentre i København. Her er det 9210i Communicator (til højre), som fik premiere i marts 2002, igen på CeBIT i Hannover, flankeret af en Nokia 7650-telefon (til venstre). Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix.

Men så kom Apple …

Det hørte brat op. Nokia blev totalt overrumplet af smartphonebølgen, som Apple satte i gang med sin første iPhone. Nokia var igennem et årti verdens absolut største mobilproducent med et årligt salg, der kunne tælles i mange hundrede millioner telefoner. Men koncernen var slet ikke gearet til den nye bølge og tabte snart terræn i store banelængder.

I 2011 forsøgte Nokia et comeback ved at satse på »den tredje vej«, nemlig Microsofts Windows som styresystem i stedet for Apples iOS og Googles Android. Det slog aldrig igennem.

Senere samme år slog Samsung Nokia af mobiltronen, og Nokias store og vigtige udviklingscenter i Københavns sydhavnskvarter, hvor flere af de største succeser var blevet født, lukkede med fyringen af flere end 1.000 mest af alt højtuddannede ingeniører.

I september 2013 købte Microsoft så hele Nokias mobilforretning for 40,5 milliarder kroner for selv at tage styringen – uden held. To år senere nedskrev Microsoft Nokia til et næsten rent nul, og mobilforretningen blev lukket.

Nokia fortsatte fra Finland med at sælge mobilmaster og -udstyr og er i dag en af verdens største. I 2017 begyndte HMD Global, der er stiftet af blandt andet tidligere Nokia-folk, at producere Nokia-telefoner igen efter at have købt rettigheden til at bruge navnet.

HMD Global har sendt en lang række helt nye Android-smartphones på markedet og har samtidig taget klassiske og ikoniske Nokia-telefoner ind i en mere moderne udgave, men i velkendt design. Seneste kom i juli Nokia 6310. De enklere, »gamle« telefoner, som sagtens kan gå på nettet, sælger så godt, at HMD sidder på ni procent af dette marked i Danmark mod et-to procent af det danske smartphonesalg, viser tal fra analysehuset IDC.

Om 9000 Communicator også får en renæssance, afhænger nu igen af finnerne.

Læs og se også: Kom med på nostalgitur i smartphonens verden