Nettet strammes om Magasins ejer: Leverandører frygter konkurs og flygter

Debenhams aktiekurs styrtdykker, fordi flere leverandører har droppet samarbejdet med stormagasinkæden. Leverandørerne frygter, at de ikke vil få betaling for deres varer, efter et kreditvurderingsbureau har øget sandsynligheden for, at kæden går konkurs.

Debemhams er så økonomisk presset, at selskabet har sat danske Magasin til salg Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Magasins britiske ejer er for alvor kommet i modvind.

Debenhams aktiekurs faldt onsdag med 21 pct. på børsen i London. Det er det største fald på en enkelt dag i mere end et årti for den 240 år gamle stormagasinkæde. Torsdag er kursen omkring frokosttid faldet med yderligere knap ti pct.

Investorerne er bekymrede for selskabets økonomiske sundhed, efter det er kommet frem, at to store leverandører har droppet samarbejdet med kæden, mens en tredje har reduceret dens handel med Debenhams.

Leverandørerne dropper selskabet, efter at engelske kreditforsikringsselskaber har besluttet at reducere den beskyttelse, de yder til leverandører i tilfælde af, at Debenhams går konkurs og ikke er i stand til at betale leverandørerne for deres varer.

Når kreditforsikringsselskaberne, der har stor erfaring med detailmarkedet, reducerer det beløb, der er til rådighed for Debenhams-leverandører, tyder det ifølge engelske medier på, at de mener, at der er en reel risiko for, at selskabet går konkurs.

»De skyldte os så mange penge, at vi vurderede, at det var for risikabelt at fortsætte,« siger en af leverandørerne til det engelske magasin Drapers og fortæller, at flere kan være på vej til at droppe Debenhams.

»Jeg ved, at andre leverandører er nervøse over at fortsætte samarbejdet med Debenhams, og vi er i samme båd. Det kan ende som en katastrofe for dem,« siger leverandøren, der optræder anonymt i artiklen.

Debenhams afviser ikke historien, men en talsmand siger: »Mange leverandører har ikke kreditforsikringer. De, der historisk har brugt dem, er bekendt med den aktuelle situation. Debemhams har et godt lager til julehandlen.«.

Magasin er sat til salg

Frygten for konkurs kommer, efter kreditvurderingsbureauet Moody's for et par uger siden nedjusterede de langsigtede udsigter for Debenhams og øgede dets vurdering af risikoen for konkurs.

Magasins ejer leverede tidligere på måneden det dårligste regnskab i dens 240 års historie.

Underskuddet før skat lød på 4,2 mia. kroner mod et underskud på en halv mia. kroner året før.

»Det har været et hårdt år for detail i 2018, og det er vores resultat et produkt af. Vi tager afgørende skridt for at styrke Debenhams på et marked, der fortsat er volatilt og udfordrende,« udtalte adm. direktør Sergio Bucher i forbindelse med regnskabet.

Debenhams meldte i den forbindelse, at kæden vil lukke en tredjedel af dens godt 165 stormagasiner, mens den nedlægger op mod 5.000 stillinger.

Da Debenhams i juni nedjusterede for tredje gang på seks måneder, meddelte selskabet desuden, at det overvejer at sælge danske Magasin, der har syv stormagasiner i Danmark.

Ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, kan Magasin nu hurtigt komme i spil, fordi aktien styrtdykker.

»I sådanne situationer sker det ikke sjældent, at der skal frigøres kontanter og likvider. Der har tidligere været forlydender fremme om, at Magasin var til salg og i spil. Disse forlydender vil givetvis hurtigt kunne få ny næring af kursudviklingen på Debenhams' aktier,« siger han.

Et salg, som de kan ende med at score en stor gevinst på. I 2009 kæmpede Magasin med underskud og gæld og havde sågar været tæt på at gå konkurs, så englænderne købte stormagasinet for blot 100 mio. kroner, mens Debenhams ifølge The Guardian vurderer, at Magasin vil kunne indbringe 1,7 til 2,1 mia. kroner ved et salg nu.

Det er dog en lille hjælp til det kriseramte selskab, hvis markedsværdi er faldet massivt, mens gælden kun er blevet større.

Debenhams er ikke den eneste stormagasinkæde, som ikke kører på skinner. Overalt i de vestlige lande er stormagasiner i krise, og kæder som engelske House of Fraser og amerikanske Sears lukker butikker på stribe, mens danske Illum har kørt med underskud i seks år.

Den eneste solstrålehistorie har været danske Magasin, som de seneste ti år er vokset massivt, og som den nødlidende ejer altså nu har sat til salg.

I England, hvor nethandlen sidder markant tungere på de engelske forbrugeres pengepunge end herhjemme, har den fysiske detaildød i år kostet 85.000 arbejdpladser.