Magasins ejer leverer det dårligste regnskab i 240 år: Lukker 50 butikker

Den engelske stormagasinkæde Debenhams, der har sat Magasin til salg, har det seneste år lidt et tab på 4,2 mia. kr., viser nyt regnskab.

Debenhams købte i 2009 Magasin, som kæmpede med underskud og gæld, for 100 millioner kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debenhams lukker en tredjedel af dens butikker og nedlægger op mod 5.000 stillinger.

Det meddeler den kristeramte stormagasinkæde i forbindelse med offentliggørelsen af dens årsregnskab, der er det dårligste i selskabets 240 års levetid.

Depenhams, der ejer danske Magasin og i alt 165 stormagasiner rundt om i verden, har de seneste år været ramt af hård konkurence i kernemarkedet Storbritannien, hvor særligt discountbutikker og nethandlen løber med kunderne.

Underskuddet før skat lyder på 4,2 milliarder kroner mod et underskud på en halv milliard kroner året før.

»Det har været et hårdt år for detail i 2018, og det er vores performance et produkt af. Vi tager afgørende skridt for at styrke Debemhams på et marked, der fortsat er volatilt og udfordrende,« siger adm. direktør Sergio Bucher.

Ud over at lukke butikker har selskabet skåret i udbyttet til aktionærerne, og da Debenhams i juni nedjusterede for tredje gang på seks måneder, meddelte selskabet desuden, at det overvejer at sælge danske Magasin.

Debenhams kan score to mia. kr. på Magasin

Debenhams er ikke den eneste stormagasinkæde, som ikke kører på skinner. Overalt i de vestlige lande er stormagasiner i krise, og kæder som engelske House of Fraser og amerikanske Sears lukker butikker på stribe, mens danske Illum har kørt med underskud i seks år.

Den eneste solstrålehistorie har været danske Magasin, som de seneste ti år er vokset massivt, og som den nødlidende ejer altså nu har sat til salg.

Et salg, som de kan ende med at score en stor gevinst på. I 2009 kæmpede Magasin med underskud og gæld og havde sågar været tæt på at gå konkurs, så englænderne købte stormagasinet for blot 100 millioner kroner, mens Debenhams ifølge The Guardian vurderer, at Magasin vil kunne indbringe 1,7 til 2,1 milliarder kroner ved et salg nu.

Det er endnu uvist, hvem de nye ejere bliver, og om Debenhams kan undgå et salg af Magasin, men ifølge The Guardian er den stenrige canadiske Weston-familie, der i forvejen ejer det kendte britiske stormagasin Selfridges, i spil til at blive ny ejer.

I spidsen for familien står 77-årige Galen Weston, der er Canadas næstrigeste person med en formue på lige knap 60 milliarder kroner. Hans kone hedder Hillary, og de har sammen to børn.