Nets-topchef efter milliardhandel: Aktieprogram fortsætter uændret

Nets-ledelsens lukrative aktieprogram bliver ikke yderligere forhøjet trods nyt milliardsalg til Mastercard, fastslår topchef Bo Nilsson.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Salget af Nets' lukrative forretningsben vil ikke få indflydelse på et meget omtalt aktieprogram, som kan forgylde de øverste chefer i Nets med milliarder.

Sådan lyder meldingen fra Nets' topchef, Bo Nilsson, efter at den danske betalingsgigant b.la. har solgt sine konto-til -konto-baserede tjenester, herunder Betalingsservice, til Mastercard for godt 21,3 mia. kroner.

»Der er ingenting ved salget, der krystalliserer noget som helst i aktieprogrammet. Det fortsætter uændret,« siger Bo Nilsson, adm. direktør i Nets.

Hvad er forklaringen på det?

»Det er sådan, programmet er sat op. At et salg af den type ikke krystalliserer nogle som helst former for betalinger,« siger Bo Nilsson.

I maj berettede Børsen, at omkring 60 chefer i Nets havde indgået et aktieprogram, der kan give dem en gevinst på syv mia. kroner. Det kræver, at medarbejderne lykkes med at øge værdien af Nets betragteligt over de kommende fire år.

Aktieprogrammet i Nets har vakt stor opsigt – både i erhvervslivet og på Christiansborg.

Christian Frigast, der er formand for brancheforeningen for venture- og kapitalfonde DVCA, har blandt andet rådet Nets og deres ejere, den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman, til at genoverveje deres aktieprogram.

»Nu kender vi ikke detaljerne, men ud fra Børsens oplysninger lyder det som et usædvanligt aggressivt beløb, både hvad angår investeringens størrelse og det mulige afkast. Det er vi ikke er vant til herhjemme,« har Christian Frigast udtalt.

Socialdemokratiets nu forhenværende gruppeformand Henrik Sass Larsen mente direkte, at Nets' incitatamentprogram var en provokation.

»Man må jo tænke, om de er politisk tonedøve i Nets?,« sagde Henrik Sass Larsen i maj til Børsen med henvisning til, at Socialdemokratiet allerede havde varslet flere politiske indgreb mod de stigende topcheflønninger.

Siden har Nets-formand Stefan Götz taget til genmæle på den voldsomme kritik. Aktieprogrammet er blevet misforstået, har Nets-formanden sagt til Berlingske.

»De syv milliarder er ikke det realistiske scenarie, det er et ønskescenarie. Det ville kræve et afkast på vores investering, hvor det kom tre en halv gange tilbage igen. Det er ikke et realistisk scenarie,« lød det fra Stefan Götz.