Nets nedsætter omstridt gebyr, men NGOerne er stadig utilfredse: »Den eneste rigtige pris er nul kroner«

Nets vil i samarbejde med bankerne nedsætte gebyret på betalingsoverførsler til NGOerne, således at prisen bliver tre kroner pr. overførsel. Det er ikke nok, tordner organisationerne, der vil have, at tjenesten skal være gratis. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil ikke gøre sig »til dommer over, om det er for højt eller for lavt«.

Nets satte deres gebyr ned, kort inden ultilfredse NGOer skulle mødes med erhvervsminister Simon Kollerup (S). NGOerne var dog enige om, at gebyret stadig var for højt. Simon Kollerup var mere vævende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Mandag mødtes Børns Vilkår, Red Barnet, UNICEF Danmark og Mødrehjælpen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at diskutere organisationernes utilfreds med Nets’ gebyrer på overførsler.

Hver gang organisationerne modtager en donation via Betalingsservice, betaler de et gebyr på 4,32 kroner, som fordeles mellem bankerne og Nets. Det er ikke rimeligt, mener organisationerne. De fortæller, at de har kæmpet for at ændre gebyrerne i 12 år, og nu har deres harme endelig vakt genklang på Christiansborg.

Efter mødet var erhvervsministeren dog ikke helt klar til at melde ud, hvad han har tænkt sig at gøre.

Stadig for høj en pris

Kort inden pressemødet i Erhvervsministeret havde Nets valgt at nedsætte gebyret.

»Vi er sammen med bankerne blevet enige om en model, der gør det muligt at skære godt en tredjedel af indsamlingsorganisationernes omkostninger ved brug af Betalingsservice,« skriver Nets landechef Thomas Jul i en e-mail til Ritzau.

Det er uklart, hvad en transaktion til en velgørende organisation koster for bankerne, men Nets oplyser til Ritzau, at omkostningerne ligger under tre kroner pr. transaktion.

Prisen er dog stadig langtfra rimelig, fortalte flere af organisationerne til Berlingske efter pressemødet.

»Jeg synes, at den eneste rigtig pris er nul kroner. Det er penge, som går til børn, og jeg synes, at virksomhederne bør tage et samfundsansvar,« siger Ninna Thomsen, som er direktør i Mødrehjælpen.

»Og andre virksomheder formår at løfte det ansvar. Vi får både gratis advokathjælp og 80 procent i rabat hos Microsoft,« supplerer Rasmus Kjelldahl, direktør i Børns Vilkår.

Organisationerne oplyser til Berlingske, at de samlet forventer at betale ni mio. i gebyrer til Nets i 2019. Penge, de med glæde kunne bruge på andre ting.

»Hos Red Barnet mister vi 2,4 mio. kroner årligt. De penge kunne vi eksempelvis bruge til at afholde 43 ferielejre for udsatte børn,« vurderer Johanne Schmidt Nielsen, direktør i Red Barnet.

Erhvervsminister vil ikke fastsætte beløbsgrænse

Erhvervsminister Simon Kollerup ønsker ikke at svare på, hvorvidt tre kroner er en fair gebyrstørrelse.

»Det viser i hvert fald, at niveauet har ligget et sted, hvor det har været muligt for Nets at gå ned. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, om det er for højt eller for lavt,« siger Simon Kollerup og uddyber

»Hvis jeg vidste, om tre kroner er rimeligt, sad jeg i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. For mig som minister er det vigtigste at sikre sig, at der ikke er urimelige gebyrer for almindelige danskere,« siger ehvervsministeren, som afviser at kommentere, hvorvidt en regulering kan komme på tale.

»Jeg har et møde med Nets senere på ugen, og jeg vil herefter sammen med de andre partier i Folketinget tage stilling til, hvad vi gør,« siger Simon Kollerup og understreger, at det er en sag, som ligger ham meget på sinde.

»Jeg har jo talt meget om, at virksomheder skal tage et samfundsansvar, og i dette tilfælde er der tale om en virksomhed, der ikke tager et samfundsansvar.«

Betalingsservice er en pengemaskine

I sidste måned solgte Nets Betalingsservice til den amerikanske betalingsgigant Mastercard. Prisen lå på hele 2,85 mia. dollar svarende til ca. 21,3 mia. kroner.

I 2018 udgjorde Betalingsservice i alt 2,9 mia. af Nets’ samlede omsætning på 7,6 mia. kroner. Og da Nets i 2016 gik på børsen, anslog analytikere ifølge Børsen, at Betalingsservice alene udgjorde 12-18 procent af den samlede indtjening hos Nets.

Nets er også tidligere blevet kritiseret for at skumme fløden lidt for meget på Betalingsservice. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kritiserede i 2014 Nets’ indtjening på netop Betalingsservice, ligesom man kritiserede Nets for at misbruge sin dominerende stilling på markedet.

Til det svarede Torben Hohlmann, direktør med ansvar for betalingsformidling hos Nets dengang til Børsen:

»Vi undrer os over, at Konkurrencestyrelsen i sin rapport ikke forholder sig til den stærkt stigende konkurrence. Kun de leverandører, som kan tilbyde konkurrencedygtige produkter, vil overleve. Derfor har vi frem mod 2020 planlagt at investere et trecifret millionbeløb i udviklingen af Betalingsservice, så det også i fremtiden vil være det mest attraktive produkt for både virksomheder og forbrugere.«