Nethandelskrigen skærpes: Amazon lover levering på én dag over hele verden

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Amazon præsenterede sent torsdag aften dansk tid regnskab for første kvartal. Og det var med en stor positiv overraskelse på bundlinjen, hvor Amazon landede 24 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pascal Rossignol

Godmorgen.

Velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik, hvor vi har dårligt nyt til danskere, der har planlagt en flyvetur med SAS.

72.000 passager står til at blive påvirket, efter at SAS har aflyst 673 flyvninger. Det sker, fordi 1.500 piloter har nedlagt arbejdet. Berlingske vil dagen igennem følge udviklingen tæt. Her han du læse seneste nyt.

Vi skal dog også have andre nyheder og begynder med seneste nyt i striden om metroprojektet:

1
1
Udskældt entreprenør afviser at være skyld i metroforsinkelse

De har været tavse længe, men nu tager metroprojektets udskældte hovedentreprenør for første gang bladet fra munden og afviser, at selskabet er skyld i, at københavnernes tur i den nye Cityring muligvis bliver forsinket.

»Vi er ved vejs ende og har meget få tilbageværende aktiviteter, der relaterer til den sidste del af projektet. Nu er det op til andre at færdiggøre papirarbejdet,« siger Daniele Cascianelli, der er direktør i Copenhagen Metro Team (CMT), i et skriftligt svar.

Reaktionen kommer, efter at Metroselskabet før påske annoncerede, at det storstilede anlægsprojekt til 25 mia. kr., som har stået på i ti år, muligvis bliver yderligere forsinket, så den planlagte åbning i juli må udskydes.

Metroselskabet mener, at CMT er skyld i forsinkelsen. Derfor meddelte selskabet før påske, at CMT, der er ejet af Italiens største entreprenørvirksomhed, Salini Impregilo, skal betale dagbøder. Det er uvist, hvor store bøderne er. Men ifølge Berlingskes oplysninger kan der være tale om beløb på op mod et par hundrede tusinde euro. pr. dag.

Dem mener CMT ikke, at de skal betale, og derfor kan striden ende i en voldgiftssag, hvis parterne ikke kan nå til enighed.

»Vi mener, at vi har nået det, vi skulle, og derfor er eventuelle sanktioner i den forbindelse efter vores vurdering ikke relevante,« skriver CMT-direktøren. Læs mere her.

2
2
SAS-strejke aflyser 673 fly: 72.000 passagerer ramt

673 SAS-flyvninger bliver aflyst fredag, hvilket påvirker 72.000 passager.

Det sker, efter 1.409 SAS-piloter i hele Skandinavien nedlagt arbejdet.

Piloterne strejker efter et nedbrud i overenskomstforhandlinger mellem SAS og de skandinaviske piloter. Derfor vil de nu samle de 1.500 SAS-piloter og diskutere, hvad de skal gøre fremadrettet, fortæller Henrik Thyregod.

Stridens kerne er løn og arbejdstid. Piloterne ønsker blandt andet en større grad af forudsigelighed, når det drejer sig om, hvornår de skal arbejde.

I værste fald kan piloterne ifølge Dansk Pilotforening risikere at skulle arbejde syv weekender i træk.

Omkring 30 procent af SAS' flyvninger er ikke ramt af strejken, da de bliver varetaget af samarbejdspartnere og underleverandører.

Også danske SAS-piloter er gået i strejke, fortæller Henrik Thyregod, næstformanden i Pilotforeningen foran Forligsinstitutionen.

»Vi har forhandlet, men forhandlingerne er brudt sammen. Det handler om, at vi vil have samme gode forhold som i andre lavprisselskaber om at kende sin arbejdstid. Vi er langt fra hinanden,« siger han til TV 2.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
3
Se listen: Her er de 100 største talenter i dansk erhvervsliv

100 unge, fremadstormende og knalddygtige mennesker har igen i år fundet vej til spalterne, når Berlingske hylder talent fra alle hjørner af dansk erhvervsliv.

Det gør vi i vores Talent 100-kåring, hvor vi har udvalgt og portrætteret 100 udvalgte talenter under 36 år.

Det er 16. gang, at Berlingske Business vender projektøren og kameralinsen mod 100 unge mennesker, der har evnen og viljen til at nå helt til tops i dansk erhvervsliv.

Se og læs om de mange unge talenter her.

Talent er i dag en meget mere sammensat størrelse end for ti eller blot fem år siden. Det var et af budskaberne, da Berlingske talte med fem indstillere til årets Talent 100. Læs interviewene her.

4
4
Amazon vil rulle dens én-dags levering ud over hele verden

Internetgiganten Amazon har planer om, at alle kunder, der er medlem af markedspladsens loyalitetsprogram, Prime, skal kunne få leveret deres køb på blot én dag.

Det skriver Financial Times.

»Vores mål er at udvilke vores todages leveringsprogram til et endags leveringsprogram,« siger selskabets finansdirektør Brian Olsavsky fredag dansk tid på en telekonference.

Han beskriver programmet som »det bedste tilbud indenfor retail«. Amazon vil bruge 5,3 mia. kr. i andet kvartal på at rulle det nye leveringsprogram ud.

Amazon præsenterede sent torsdag aften dansk tid regnskab for første kvartal. Og det var med en stor positiv overraskelse på bundlinjen, hvor Amazon landede 24 mia. kr., hvilket er en fordobling af sidste års resultat. Omsætningsvæksten er dog faldet markant, og også forventningerne skuffede analytikerne.

Tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

  • 1.500 SAS-piloter strejker, og med mere end 200 aflyste afgange indtil videre, vil det berøre SAS’ økonomi og kunne mærkes i aktiekursen. En kortvarig strejke på få dage kan økonomisk håndteres. En ugelang strejke eller det, der er værre – hvilket dog er usandsynligt – vil gøre meget ondt på SAS’ økonomi.
  • På nøgletalsfronten centrerer investorinteressen sig om første kvartals-tallene for BNP fra USA. Første kvartal var blevet præget af den amerikanske nedlukning, og det har haft en indflydelse på aktiviteten.
  • De amerikanske regnskaber har været bedre end frygtet og ventet. Torsdag kom Amazon med meget overbevisende tal, og også bundlinjen fra andre teknologi-giganter som Facebook og Microsoft har været i stand til at overgå investorernes forventninger. Den danske regnskabssæson er ved at blive løbet i gang. De første regnskaber har været OK, men ikke prangende. Forhåbentlig kommer der mere opløftende tal senere.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktier falder fredag, hvor investorerne trækker i land inden weekenden og den lange japanske helligdagsperiode Golden Week.

Samtidig giver kursfald på Wall Street torsdag anledning til en vis skepsis hos markedsdeltagerne, der også afventer dagens amerikanske BNP-data.

Nikkei 225 -0,6
Topix -0,7
Hongkongs Hang Seng +0,1
China Shanghai Composite -0,8
China CSI 300 -0,8
Taiwan Taiex -1,1
Sydkoreas Kospi -0,6
Indiens BSE Sensex +0,2
Singapores STI 0,0
Sydney ASX 200 0,0

Indeksværdi klokken 06.15

/ritzau/FINANS