Nationalbanken advarer: »Enkelte mellemstore banker er i fare for at gå ned«

Midt i coronakrisen tager Nationalbanken temperaturen på den finansielle sektor i Danmark. Der hersker stor usikkerhed, og mens bankerne generelt er godt rustet, kan en lang nedtur og flere virksomhedskonkurser betyde, at enkelte mellemstore banker må dreje nøglen om.

Nationalbanken med direktør Lars Rohde i spidsen offentliggjorde onsdag to analyser om den danske finanssektor. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Bankerne ser ind i en svær tid. De største bankers nedskrivninger er således på det højeste niveau siden finanskrisen, og der hersker stor usikkerhed om den fremadrettede udvikling.

Sådan lyder nogle af hovedbudskaberne i Nationalbankens analyse af »finansiel stabilitet« i Danmark.

»Udbruddet af coronavirus har præget bankernes resultater i første kvartal 2020, og nedskrivningerne i de største banker var på det højeste niveau siden finanskrisen i 2008-2009,« skriver Nationalbanken.

De største banker er i dag bedre kapitaliserede og har større likviditetsoverskud end tidligere, vurderer Nationalbanken. De bør dog sikre en robust overdækning til deres såkaldte NEP-krav, lyder opfordringen.

Ekspert: En positiv fortælling trods alt

Onsdag offentliggjorde Nationalbanken ligeledes en ny stresstest af den danske banksektor, der tager udgangspunkt i tre scenarier; et dybt »V-scenarie«, et langstrakt recessionsscenarie og et kombinationsscenarie. Scenarierne bygger på Nationalbankens miniprognose, som blev offentliggjort tilbage i april.

Den gode nyhed i stresstesten er, at bankerne godt kan klare et midlertidigt tilbageslag i økonomien. Nok er bankerne velkapitaliserede, påpeger Nationalbanken, men ender vi med en langstrakt recession, der er væsentligt hårdere end under finanskrisen, bryder nogle af de mellemstore banker med minimumskravet til deres kapital.

»Enkelte mellemstore banker er i fare for at gå ned,« advarer Nationalbanken, der ikke vil pege fingre af konkrete banker.

GRAFIK

Flere ikke-systemiske banker bryder med bufferkrav i de hårdeste scenarier

Kapitaloverdækning/-behov, pct. af risikovægtede eksponeringer

Generelt er de danske banker dog »væsentligt bedre kapitaliserede end forud for finanskrisen i 2008-2009«, vurderer Nationalbanken, hvilket en af landets førende eksperter erklærer sig enig i:

»I lyset af hvor voldsomt det økonomisk tilbageslag er under coronakrisen, er det rent faktisk positivt, at banksektoren ikke er ved at gå nedenom og hjem. Tværtimod har vi set, at bankerne har været med til at holde hånden under virksomhederne, fordi bankerne er i en helt anden situation, end da vi gik ind i finanskrisen,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School.

Grænser for samfundssind

Han påpeger, at coronakrisen uundgåeligt vil medføre tab i bankerne og henviser til tidligere undersøgelser fra Finanstilsynet, der viser, at små og mellemstore pengeinstitutter generelt har en større andel af lån med lav kreditbonitet, dvs. lån hvor kundernes evne til at betale tilbage typisk er mindre.

»Derfor vil det ikke overraske mig, hvis nogle af de små eller mellemstore banker går ned,« siger Jesper Rangvid.

Ifølge Nationalbanken er der grænser for, hvor stort et samfundssind bankerne bør udvise. Det er nemlig helt afgørende, at bankerne ikke slækker på kreditkvaliteten, fastslår Nationalbanken:

»Kreditinstitutterne bør fortsat holde fast i deres krav til en tilstrækkelig kreditkvalitet ved nye engagementer,« lyder opfordringen.

Bankerne kan heller ikke redde alt. Nogle virksomheder vil gå konkurs:

»Virksomheder med et dårligt udgangspunkt eller dårlige fremtidsudsigter vil få svært ved at sikre tilstrækkelig likviditet, og de kan derfor gå konkurs,« vurderer Nationalbanken.

Dansk Erhverv fremhæver, at bankerne også står over for en meget vigtig samfundsopgave, i takt med med at statens hjælpepakker udfases.

»Som vanligt vil bankerne give lån og kredit på baggrund af en konkret kreditvurdering af den enkelte virksomhed. Det skal bankernes naturligvis blive ved med, da det sikrer en målretning mod de mest rentable virksomheder. Men bankerne bør også tage hensyn til, at flere virksomheder er midlertidigt ekstraordinært pressede af coronakrisen. Jeg håber derfor også, at bankerne vil udvise en større grad af fleksibilitet i kreditvurderingen af ellers sunde virksomheder,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Med et historisk fald i BNP vil nogle erhvervskunder opleve at få et nej i banken, fortæller bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

»Omvendt har vi givet håndslag på, at vi står parat til at hjælpe de sunde kunder igennem coronakrisen. Vi har indtil videre hjulpet over 6.000 virksomheder og givet tilsagn om lån for over 80 mia. kroner,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

Roser banker for at droppe udbytter

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) besluttede i marts at frigive den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer med øjeblikkelig virkning. Det giver banker og realkreditinstitutter ekstra rum i forhold til kapitalkravene. Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord har alle valgt at droppe henholdsvis udbytte og aktietilbagekøb.

»Nationalbanken ser annulleringen af udbyttebetalinger og aktietilbagekøb som tegn på, at bankerne udviser en passende forsigtighed i den nuværende situation,« lyder det.

Nationalbankens to halvårlige analyser kommer få dage, efter at forsker Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet offentligjorde sin årlige rangliste, der viser, hvilke banker der ifølge hans vurdering lever mest risikabelt. Her lød konklusionen, at især landets største banker er dårligt rustet til coronakrisen. Han påpegede, at flere banker kan havne i alvorlige problemer.

»Jeg siger ikke, at ulven kommer. Jeg siger, at ulven kan komme, og det er beskæmmende at se, at de danske storbanker ikke har polstret sig bedre i de gode tider,« sagde Johannes Raaballe til Berlingske.

Flere banker havde dog meget svært ved at genkende det billede, som Raaballes rangliste, baseret på aktiemarkedsdata, tegner.

Tirsdag kom regeringen med en prognose, som viste, at den forventer et fald i BNP på minus 5,3 pct. i år. Nationalbanken har i sin stress-test regnet på et fald i BNP på over ti pct., og selv i det scenarie ser det ud til, at banksektoren kommer fornuftigt igennem det.

»Vi ser stress-testen som et udtryk for, at der er robusthed i den danske banksektor. For Nationalbankens forudsætninger er mildest talt dystre. Så er det klart, at der er over 70 banker, og det er selvfølgelig ikke til at vide, om enkelt bank eller to kan få udfordringer, hvis krisen bliver dyb og langvarig,« siger Finans Danmarks Ulrik Nødgaard.