Milliardbøder til svensk storbank for pengehvidvask

Svensk storbank, som havde dansk topchef, skal betale historisk store bøder for ikke at have stoppet hvidvask af penge for milliarder i bankens filial i Estland og have holdt oplysninger tilbage for finanstilsynsmyndigheden.

Finansinspektionens generaldirektør, Erik Thedéen, fremlagde tidligt torsdag aften på et pressemøde den historisk høje bøde til Swedbank, som har tilbageholdt oplysninger for myndighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske storbank Swedbank, som i en tid havde dansk topchef, skal betale fire milliarder svenske kroner i bøde for sin håndtering af omfattende pengehvidvask i Estland.

Det meddeler den svenske finanstilsynsmyndighed, Finansinspektionen, ifølge Sveriges Television (SVT). Der er tale om en historisk stor bøde, efter at den svenske lovgivning blev ændret for få år siden.

Kostede dansk topchef jobbet

»Swedbank AB har haft alvorlige brister i arbejdet med at modvirke pengehvidvask i sin baltiske virksomhed,« skriver Finansinspektionen i sin afgørelse.

I muligvis op mod et årti blev Swedbank brugt til omfattende og systematisk hvidvask, kunne SVTs dybdeborende program, Uppdrag Granskning, afsløre i februar 2019. Mindst 40 milliarder svenske kroner blev sluset mellem konti i Swedbank og Danske Bank i det baltiske land.

Afsløringen kostede Swedbanks adm. direktør, danske Birgitte Bonnesen, topjobbet i forbindelse med bankens årsmøde i 2019. Hun blev i februar i år indkaldt til politiforhør hos det svenske bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten. Det undersøger anklager om, at bankens ledelse med topchefen i spidsen skal have mørkelagt for almenheden og aktiemarkedet, hvad den vidste om pengehvidvasken.

Tilbageholdt oplysninger for myndighederne

To sideløbende undersøgelser af Swedbank og den estiske filial viser, at Swedbank kendte til hvidvaskningen.

»Banken har alligevel ikke, trods flere interne og eksterne rapporter, som har advaret om brister i de baltiske datterselskaber og risici for pengehvidvask, taget passende og tilstrækkelige tiltag,« konstaterer Finansinspektionen i en pressemeddelelse.

Banken har desuden holdt dokumentation og oplysninger tilbage for både den svenske og estiske finansinspektion.

»Det er meget bekymrende, at banken i flere tilfælde holdt information tilbage fra Finansinspektionen,« siger generaldirektør Erik Thedéen.

Swedbank siger i en pressemeddelelse, at Finansinspektionens konklusioner »i alt væsentligt stemmer overens med bankens egne«, og at banken »respekterer« sanktionerne.