Mikkeller blev lagt ned af anklager om forfærdeligt arbejdsmiljø. Nu allierer bryggeriet sig med en af sine største kritikere

Det kendte danske mikrobryggeri Mikkeller forsøgte gennem 2021 at håndtere omfangsrige anklager om sexisme, mobning og dårligt arbejdsmiljø. Nu har bryggeriet hyret en ekstern erhvervskonsulent, som spillede en aktiv rolle i at få krænkelsessagerne frem i lyset.

25 ansatte i Mikkeller stod frem i DR og fortalte om et sexistisk og generelt giftigt arbejdsmiljø. Ledelsens krisehåndtering og »apatiske tilgang« til sagerne blev mødt med stor kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det verdensomspændende danske mikrobryggeri Mikkeller har haft et turbulent 2021, hvor en stor gruppe ansatte fortalte om seksuelle krænkelser, mobning og et generelt giftigt arbejdsmiljø.

I forsøget på at nå frem til en løsning har bryggeriet nu valgt at slå sig sammen med en ekstern erhvervskonsulent. En konsulent, som samtidig har været en af Mikkellers største kritikere i sagen.

Samarbejdet er »modigt« og kan ses som »et nybrud i, hvordan virksomheder håndterer krænkelsessager,« mener kommunikatør og shitstorm-ekspert William Atak.

»I stedet for at gå til et stort, fancy konsulenthus, som vi ser i andre sager, har Mikkeller valgt en af de mest kritiske parter. Samtidig har denne part erfaringen og værktøjerne til at tænke som de kvinder, der er blevet udsat for krænkelser og chikane. Det er ret vildt, at Mikkeller tør at kaste sig ud i det, og udfaldet bliver virkelig interessant,« siger William Atak.

Den australske erhvervskonsulent og podcastproducent Kate Bailey har spillet en aktiv rolle i at bringe det skadelige arbejdsmiljø i Mikkeller frem i lyset.

Gennem omtrent et halvt år mobiliserede hun nuværende og tidligere ansatte i Mikkeller og undersøgte sagerne til bunds. Arbejdet udmundede i en podcast på ti episoder med titlen »Super Cool Toxic Workplace«, som blev udgivet gennem hendes konsulentfirma Hand & Heart (H&H) i november.

Podcasten indeholdt udførlige vidnesbyrd fra ansatte – både kvinder og mænd – som i deres tid hos mikrobryggeriet var blevet udsat for alt fra dårlige arbejdsvilkår over mobning til sexisme.

Mikkeller har nu hyret netop H&H og Kate Bailey til at stå for et såkaldt forsoningsprogram. Formålet er at give de ansatte mulighed for at indrapportere sager i trygge og anonyme rammer, mens virksomheden får mulighed for at sige undskyld til ofrene.

Løsning i samlet flok

Kommunikatør William Atak påpeger, at det er en usædvanlig sag, idet den aktør, der har bragt problematikken frem i lyset, nu er den objektive konsulent, der skal skabe løsningen.

»Det rejser nogle spørgsmål om neutralitet. Hun har jo i en kritisk podcast bidraget til at få hele problematikken om #metoo og dårligt arbejdsmiljø i bryggeriet på dagsordenen. Men det betyder ikke, at der er et problem med neutralitet,« siger han og tilføjer:

»Det samme kunne ske for mig, og jeg ville klart sige ja, hvis jeg blev tilbudt at rådgive en virksomhed, som jeg åbent havde kritiseret. Men ville det betyde, at jeg blev firmaets mand? Nej, overhovedet ikke. Man kan sagtens være ekstremt kritisk over for en virksomhed og samtidig arbejde hen mod at mødes på midten,« siger William Atak, direktør i kommunikationsbureauet Atak Nordic.

Berlingske har henvendt sig til Mikkeller og Kate Bailey ad flere omgange over de seneste dage for at få svar på, hvordan samarbejdet er kommet i stand, hvordan forsoning skal forstås i denne sammenhæng, og hvad de har af tanker om objektivitet.

Begge parter har dog afvist at stille op til interview eller svare på de fremsendte spørgsmål om deres samarbejde på nuværende tidspunkt.

I DRs program »Kulturen på P1« har Kenneth Madsen, administrerende direktør i Mikkeller, dog udtalt:

»Vi har indgået et samarbejde med en af vores største kritikere – også for at sende et signal om, at vi kigger hen mod en løsning, og at vi er interesseret i at høre fra alle, uanset om de er kritiske,« sagde han:

»Der har været mange, mange kritiske samtaler, og vi (Mikkeller og H&H, red.) havde et møde i slutningen af sidste år, hvor vi kiggede hinanden i øjnene og sagde: »Nu må vi komme videre. Vi må se, om vi kan finde en løsning på det her i samlet flok«, på trods af at vi tidligere har været meget uenige og meget kritiske overfor hinanden,« lød det fra Kenneth Madsen i DR i tirsdags.

Et konsekvent mønster af chikane

Anklagerne om sexisme ramte for alvor Mikkeller i oktober og november i det forgangne år, da det fik den konsekvens, at 40 internationale bryggerier trak sig fra Mikkellers årlige prestigefulde ølfestival.

Mikkeller selv rodede sig ud i en krisehåndtering, der affødte kritik på sociale medier. Først langede bryggeriets stifter og kreative direktør, Mikkel Borg Bjergsø, ud efter sexismeaktivister for bevidst at forsøge »at ødelægge min festival og i sidste ende min forretning«.

Der gik mindre end to døgn, før Mikkel Bjergsø trak i land og sagde undskyld for håndteringen på sociale medier.

Problemerne viste sig dog at stikke endnu dybere. Kort efter udgav Kate Bailey sin podcast, mens 25 tidligere ansatte stod frem i »Kulturen på P1« og berettede om deres oplevelser i årene mellem 2007 og 2021 på Mikkellers arbejdspladser i Danmark, herunder baren Warpigs i Kødbyen.

En tidligere ansat har eksempelvis fortalt om episoder på Warpigs, hvor en mandlig leder gentagne gange simulerede onanibevægelser og -lyde foran hende, »når han ville have hende til at stoppe med at tale«. En tredje medarbejder havde ifølge DR været vidne og bekræftede, at dette var sket.

»Jeg græd hver dag, jeg kom hjem fra arbejde. Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke sagde op tidligere, men man kan ikke se alting så tydeligt, når man står midt i det,« sagde kvinden til DR.

Selv afviste den pågældende, tidligere leder, at den slags episoder havde fundet sted, men anerkendte, at der i restaurationsbranchen »til tider er en bramfri og kontant omgangstone«.

Kate Bailey har tidligere sagt til Berlingske, at hun i forbindelse med sine undersøgelser havde talt med mere end 60 personer, som enten var ansatte, førstehåndsvidner eller personer med indgående kendskab til bryggeribranchen.

»Omfanget af problemerne hos Mikkeller har været overraskende og meget bekymrende, og det handler bestemt ikke kun om #metoo. Det viser et konsekvent mønster af nedværdigende, psykisk chikane – en total mangel på handling – når sådan adfærd blev rapporteret og en overordnet apatisk tilgang fra ledelsens side,« sagde Kate Bailey.

Kompensation til ansatte

Det nye forsoningsprogram er et tilbud til alle nuværende og tidligere medarbejdere hos Mikkeller på globalt plan. Bryggeriet har eksisteret i 15 år og har i dag 600 medarbejdere fordelt over 45 lande.

Processen vil foregå uafhængigt af Mikkeller gennem konsulentfirmaet Hand & Heart, som på sin hjemmeside oplyser, at firmaet også har tilknyttet juridiske rådgivere i de relevante lande.

Til DR forklarede administrerende direktør i Mikkeller, Kenneth Madsen, at selve forsoningen eksempelvis kan være en undskyldning, coaching og et løfte om at implementere processer, så krænkelser ikke kan gentage sig. Desuden kan økonomisk kompensation også komme på tale. Det vil afhænge af den enkelte sag.

William Atak vurderer umiddelbart, at Mikkeller skal være klar til at følge ethvert krav, der bliver stillet i sagerne, ellers kan det på ny give bagslag for mikrobryggeriet.

»Mikkeller løber en risiko her. Tænk, hvis konsulentfirmaet stiller krav i nogle af sagerne, som Mikkeller ikke kan eller vil efterleve, eksempelvis hvis organisatoriske ændringer kommer på tale. Så jeg håber for alle parter, at det er aftalt meget udførligt, hvad der må kræves og ikke må kræves,« siger han.

Mikkeller har oplyst til DR, at forsoningsprogrammet vil behandle de indrapporterede sager i løbet af første kvartal af 2022.