Microsoft-topchef: »Kunstig intelligens kan blive et våben«

Med et udtryk af en vis form for ansvarsbevidsthed holdt topchef fra Microsoft onsdag en tale, hvor han gjorde det klart, hvor mange muligheder der er i kunstig intelligens – og hvorfor vi ikke skal gribe dem alle.

Kunstig intelligens kommer til at revolutionere alle hjørner af vores hverdag og økonomi, mener Microsofts juridiske chef, Brad Smith. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cody Glenn/Web Summit
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrændingsmotoren revolutionerede så godt som alle hjørner af verdensøkonomien, da den blev udbredt i begyndelsen af sidste århundrede. Og nu står kunstig intelligens til at gøre det samme, mener Brad Smith, der er juridisk chef hos Microsoft.

»Jeg tror godt, man kan sige, at over de næste tre årtier kommer kunstig intelligens til at spille en lignende rolle i den globale økonomi. Og det tvinger os som aldrig før til at tænke over, hvad det vil betyde for vores samfund,« sagde han i en tale onsdag.

Talen blev holdt på Web Summit i Lissabon, som er en af verdens største årlige techkonferencer. Derfor var den særligt rettet mod skaberne af den teknologi, som kommer til at forme morgendagens samfund.

Brad Smith, juridisk chef hos Microsoft

»Vi bliver nødt til at putte autoværn på den teknologi, vi skaber, for at beskytte den mod misbrug og utilsigtede konsekvenser.«


Brad Smith var optimistisk med hensyn til anvendelsesområderne for kunstig intelligens, som potentielt kan bruges til en uanet mængde af opgaver, som før har været forbeholdt mennesker. Det kan være oversættelse, kundeservice, diagnosticering af sygdomme og hjælp til investeringer af forskellig slags. Optimismen var dog efterfulgt af et stort »men«.

Teknologi med autoværn

»Jo mere kraftfuldt et værktøj, des mere voldsomt et våben. Når vi ser på det kommende årti, står kunstig intelligens til at blive et værktøj, hvis lige verden sjældent før har set. Derfor kan det også blive til et våben,« sagde Brad Smith.

Han mener, at det er helt essentielt, at vi ikke lader begejstringen løbe løbsk og hovedløst får computere til at gøre mere og mere, men at vi også spørger os selv, hvad computere overhovedet bør gøre. For den nulevende generation kommer til at pålægge maskiner at træffe beslutninger, som det hidtil kun er mennesker, der har kunnet træffe.

»Vi bliver nødt til at putte autoværn på den teknologi, vi skaber, for at beskytte den mod misbrug og utilsigtede konsekvenser,« sagde han.

Det betyder, at det ikke er nok bare at udvikle ny teknologi, men også et nyt og stærkere bolværk omkring privatlivet, etikken og menneskerettighederne forbundet med kunstig intelligens.

»Verden ser mod os«

Brad Smith har de seneste år slået sig op på, at han sammen med Microsoft vil genoprette tilliden til de store techfirmaer. Derfor har virksomheden blandt andet nægtet at sælge ansigtsgenkendelsesteknologi til regeringer verden over.

Når det så er skrevet, har Microsoft alene i år både fået kritik (fra egne rækker) for at have leveret udstyr for 480 mio. dollar til den amerikanske hær samt for at levere udstyr til den amerikanske grænsekontrol, som bliver beskyldt for at skille børn fra deres forældre og anvende flygtningelejre med kummerlige forhold.

Brad Smith er da heller ikke blind for teknologiens mindre sjove sider. Han anerkender for eksempel, at øget økonomisk ulighed kan blive en konsekvens af ny teknologi.

»Og jeg tror, at verden ser mere og mere mod os. Mod de store teknologifirmaer,« sagde han.