Microsoft: Nokia-køb var en fadæse

Trods milliardinvesteringer i Nokia er Microsofts drøm om mobilmarkedet reelt død. Værdien af Nokia-købet blev onsdag nedskrevet med 95 pct. af, hvad Microsoft betalte.

Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Microsoft kaster nu håndklædet i ringen og erkender, at det var en brøler af dimensioner at betale over 40 milliarder kroner for finske Nokias samlede mobilproduktion sidste år.

Den amerikanske softwaregigant, som er verdens største, nedskrev onsdag værdien af den tidligere Nokia-mobildivision med 7,6 milliarder dollar eller omkring 95 procent af de 7,9 mia., som Microsoft i april 2014 betalte for sit hidtil største opkøb, svarende til 40,5 milliarder kroner. Og det er et kæmpe klask i ansigtet på den tidligere Microsoft-topchef Steve Ballmer, som forestod opkøbet trods flere protester i sit bagland – blot en uge efter at han meddelte, at han gik af.

For en måned siden fyrede Microsofts nye topchef, Satya Nadella, den tidligere topchef i Nokia, Stephen Elop, som ellers var vendt tilbage til Microsoft-koncernen i forbindelse med overtagelsen. Elop røg ud efter fiaskoen med at få gjort Windows-telefoner populære.

Faldende markedsandel

Trods en kæmpe efterfølgende markedsføring har Windows-telefoner ikke formået at øge markedsandelen, tværtimod er den siden faldet.

Kun omkring tre procent af alle smartphonetelefoner leveres nu fra fabrikkerne med Windows, mens omkring 15 procent leveres med Apples iOS-styresystem og omkring 80 procent med Googles Android.

Satya Nadella meddelte samtidig med den dramatiske nedskrivning, at mobil­divisionen nu vil fokusere på at producere et mindre antal flagskibsmodeller til Windows-fans og erhvervsfolk samt de helt billige telefoner, som stadig sælger godt.

Oveni bliver 7.800 job i Microsoft-koncernen nedlagt, langt de fleste i netop mobildivisionen. Alene i Finland fyres 2.300 af de 3.200 tilbageværende tidligere Nokia-ansatte, hvilket har udløst chokbølger i landet.

»I praksis betyder det afslutningen på Nokias gamle forretning i Finland,« sagde statsminister Juha Sipilä, som på mandag mødes med personalerepræsentanter i Salo, hvor udviklingscentret nu nedlægges helt, og byens arbejdsløshedsprocent dermed ventes at vokse til 20.

Apple forbereder rekordproduktion

De 7.800 stillinger svarer til omkring syv procent af de i alt 119.000 ansatte i Microsoft. Det er anden sparerunde, siden Satya Nadella i februar 2014 overtog tøjlerne som topchef i verdens største softwareproducent. I juli sidste år kostede en fyringsrunde med 18.000 stillinger.

Samtidig forbereder Microsofts konkurrent, Apple, et rekordstort salg af sin kommende iPhone 6S. Den ventes præsenteret 11. september og i butikkerne en uge senere. Ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal har Apple bedt sine leverandører i Taiwan og Kina om at producere 85-90 mio., hvor sidste års iPhone 6-modeller lå på 70-80 mio. styk i forudbestilling.

Apple er svært afhængig af succes. To tredjedele af den enorme omsætning kommer i dag fra netop iPhone-telefoner, nye som gamle. Det er derfor afgørende vigtigt, at Apple kan fastholde et højt salg, eftersom salget af iPad-tavle-PCerne er gået støt tilbage i mange kvartaler i træk.

Satser på Windows 10-succes

Satya Nadella har arbejdet på at omlægge Microsoft fra den traditionelle PC-verden til mobilverdenen, hvor folk i dag lægger deres penge. Her skulle det tidligere Nokia have været spydspids. Nu vil der ifølge Microsoft-topchefen i stedet blive satset på at skabe »et spillevende Windows-økosystem« på basis af det nye Windows 10, som Microsoft lancerer 29. juli. Windows 10 bliver det første Microsoft-styresystem, som er identisk på PCer, tavle-PCer, mobiltelefoner og Microsofts egen spillekonsol, Xbox. Håbet er, at denne store brugerskare vil få apps-udviklere til at satse på også Windows og ikke kun Android og iOS. Netop manglen på Windows-apps har fået mange til at skrotte deres nyindkøbte Windows-telefon.

Kun 3,1 procent af alle smartphone­telefoner solgt i Danmark i 1. kvartal i år var ifølge analysehuset IDC Windows-telefoner.

I 2013 måtte Microsoft nedskrive sit lager af usolgte Surface-tavlecomputere med 900 millioner dollars eller små fem milliarder kroner. I 2012 blev værdien af det indkøbte onlinereklamefirma aQuantive nedskrevet med 6,2 milliarder dollars. For et par uger siden solgte Microsoft hele sin onlinereklameforretning til internetselskabet AOL (America Online).

Nadellas nedskrivning bakkes op af flere analytikere. Dermed kan Microsoft komme videre, og skulle Microsoft skrue yderligere ned på mobilområdet, er tabet taget nu. De tidligere Nokia-ansatte deler næppe rosen. Kun en af fem tidligere Nokia-medarbejdere vil nu være tilbage i Microsoft.

LÆS MERE