Microsoft fyrer Nokias tidligere topchef

Stephen Elop bliver sparket ud af Microsoft efter fiasko med Windows-telefoner.

Stephen Elop, som var kandidat til at overtage ledelsen af hele Microsoft, er nu fortid i softwaregiganten og skal ikke længere præsentere nye Windows-telefoner. Arkivfoto: Josh Edelson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere topchef i Nokia, Stephen Elop, som var blandt kandidaterne til at overtage ledelsen af Microsoft, forlader nu som en af fire højtstående chefer den amerikanske softwaregigant.

Det meddelte Microsofts topchef siden januar 2014, Satya Nadella, onsdag.

»Stephen og jeg er enedes om, at det nu er det rigtige tidspunkt for ham at trække sig tilbage fra Microsoft,« skriver Satya Nadella i en e-mail til Microsofts ansatte.

Fiasko med salg af Windows-telefoner

Den 51-årige canadier Stephen Elop har stået i spidsen for Microsofts hardwaredivision, som også omfatter mobiltelefoner, siden Microsoft i 2014 overtog mobilproduktionen fra Nokia, men nu lægges hans division sammen med Windows-divisionen som led i Microsofts omstilling mod software og på nettjenester. Her overtager Terry Myerson, der står for Microsofts styresystem, ledelsen.

Stephen Elop blev nævnt som kandidat til topposten i Microsoft, da Steve Ballmer efter 13 år i førersædet med betydelige puf fra investorerne valgte at træde tilbage. Han blev dog af mange betragtet som en trojansk hest i Nokia - en sammenligning med de computervira, som skjuler sig og pludselig bryder ud - med henvisning til, at han skulle have kørt Nokia helt ned, for at Microsoft kunne overtage selskabet billigt. Stephen Elop havde i 2008-2010 ledet Microsofts division for Office-kontorpakken.

Det er ikke lykkedes Stephen Elop at gøre Windows-telefonerne - de tidligere Nokia-telefoner - til den salgssucces, som Microsoft havde håbet på. Det er fortsat kun mellem tre og fire procent af alle nyleverede smartphonetelefoner, der fra fabrikken kommer med Windows som styresystem, hvor 80 procent kommer med Googles Android og 15 procent med Apples iOS.

Hej med jer - vi fyrer for resten 12.500

Han fik også kraftig intern kritik, da han sidste år sendte en e-mail til kolleger, hvor han indledte med »Hello there« (Hej med jer) og derefter i 11. afsnit meddelte, at 12.500 skal fyres, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De tre andre chefer, som forlader Microsoft, er Kirill Tatarinov, som stod i spidsen for Microsofts kundeforholdsstyring, strategi- og teknologirådgiver Eric Rudder samt Mark Penn, politisk strateg med titel af indsigtsdirektør.