Microsoft forhandler om gigantopkøb til 100 milliarder kroner

Den amerikanske softwaregigant Microsoft vil købe selskabet, som leverede taleteknologi til Apples digitale assistent, Siri.

Microsoft er i gang med forhandlinger om sit hidtil næststørste opkøb af en virksomhed – denne gang inden for talegenkendelse og kunstig intelligens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft forhandler om at overtage det selskab, hvis software til stemmegenkendelse hjalp Apple med at lancere sin digitale assistent Siri, i en handel, der kan ende med at blive det næststørste opkøb i Microsofts historie.

Den amerikanske softwaregigant, som står bag blandt andet styresystemet Windows og kontorpakken Office med tekstbehandlingsprogrammet Word og regnearket Excel, er langt fremme i forhandlingerne om at købe Nuance Communications for 16 milliarder dollar, svarende til 100 milliarder kroner.

Fortsat risiko for, at handlen går i vasken

Nuance Communications arbejder med kunstig intelligens og taleteknologi og leverer software til alt fra sundhedsvæsenet til bilbranchen.

Hverken Microsoft eller Nuance Communications vil kommentere forlydenderne, som nyhedsbureauerne Bloomberg og Reuters samt den britiske finansavis Financial Times bringer med henvisning til kilder tæt på forløbet.

Ifølge Bloomberg er drøftelserne om opkøb langt fremme, om end der stadig er en mulighed for, at parterne ikke når i land. Financial Times skriver, at der er mulighed for, at handlen falder på plads og kan meldes ud i denne uge, selv om der fortsat er en risiko for, at den ikke bliver til noget.

Lykkes det for Microsoft at købe selskabet, vil der være tale om det næststørste opkøb til dato efter købet i 2016 af LinkedIn, som er erhvervslivets svar på Facebook, for 26,2 milliarder dollar. Microsoft har de seneste 12 måneder undersøgt en række muligheder for opkøb, heriblandt af den kinesiske videotjeneste TikTok, billeddelingstjenesten Pinterest og besked- og videotjenesten Discord.

En lang række store opkøb

Nuance har hovedsæde i byen Burlington i den amerikanske delstat Massachusetts og hører til blandt de første udviklere af talegenkendelse. Det var Nuances teknologi, der blev brugt til Apples Siris svar. Nuance havde dog kun et overskud på 29 millioner dollar i 2020 efter flere år med tab, og omsætningen er faldet med mere end en fjerdedel, siden den nåede højdepunktet i 2018 med to milliarder dollar.

Microsoft er selv blandt de helt store inden for kunstig intelligens og talegenkendelse, som bruges på tværs af Microsofts mange softwareprogrammer.

Microsoft har foretaget en række store opkøb gennem tiden. Ud over LinkedIn i 2016 købte det amerikanske softwareselskab i 2018 softwareudviklerplatformen Github for 7,5 milliarder dollar og betalte 8,5 milliarder dollar i 2011 for det dansk-svenske internettelefoniprogram Skype. I 2015 købte Microsoft spilverdenens svar på Lego-klodsen, den svenske succes Minecraft, for 2,5 milliarder dollar.