Mens inflationen raser: Her oplever de den største lønstigning i 13 år

Forbrugerpriserne stiger, inflationen tager til, og nu viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, at lønnen på det private område er steget ganske markant.

Lønstigningen kommer samtidig med markante stigninger i forbrugerpriserne. I april var forbrugerpriserne 6,7 procent højere end samme måned sidste år. Det er den største stigning, forbrugerpriserne har taget på et år siden 1984 (arkiv). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tid, hvor ekstreme inflationstal presser mange danskeres pengepung, dokumenterer nye tal den højeste lønstigning på Dansk Arbejdsgiverforenings område i løbet af de seneste 13 år.

Onsdag blev Dansk Arbejdsgiverforenings dugfriske KonjunkturStatistik for første kvartal offentliggjort. Tallene viser, at timelønnen på DA-området steg med 3,8 procent i årets første kvartal sammenlignet med samme kvartal året forinden.

Dansk Arbejdsgiverforening er hovedorganisation for 11 arbejdsgiverforeninger på det private arbejdsmarked. I alt er flere end 24.000 virksomheder inden for blandt andet industri, handel, transport, service og byggeri medlemmer af DA.

I en e-mail kommenterer cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening, Anders Borup Christensen, udviklingen:

»Det er blandt andet de seneste kvartalers mangel på arbejdskraft og den stigende inflation, som nu slår igennem på lønudviklingen,« skriver Anders Borup.

Det er især medlemmer inden for service og fremstilling, som trækker procenterne op.

Inden for fremstilling er udviklingen således tiltaget med 0,8 procentpoint og lander på en årsstigningstakt på 3,8 procent, mens udviklingen inden for service er tiltaget med 0,6 procentpoint og er på 3,7 procent

Derudover har der været en usædvanlig høj stigning i antallet af fraværsregistreringer i årets første kvartal. Det skyldes ifølge Dansk Arbejdsgiverforening sygemeldinger med covid-19, der i årets første måneder tvang en lang række smittede medarbejdere hjem.

En farlig cocktail

Cheføkonomen i Dansk Arbejdsgiverforening udtrykker bekymring for, at lønstigningen kommer nu, hvor sorte skyer er begyndt at kaste skygger over den økonomiske virkelighed for flere af landets virksomheder.

»De øgede udgifter til løn kommer oveni, at virksomhederne allerede er pressede af højere råvarepriser. Det svækker virksomhedernes muligheder for at være konkurrencedygtige i udlandet,« skriver Anders Borup Christensen.

Dertil skriver Anders Borup Christensen:

»Svækket konkurrenceevne, høj inflation, stigende renter og stor usikkerhed om udfaldet af krigen i Ukraine er en giftig cocktail, som risikerer at bremse fremgangen i dansk økonomi.«