Medicinalgigant udbygger verdens største insulinfabrik - i Danmark

Novo Nordisk skal opgradere og udvide sin fabrik i Kalundborg, og derfor investerer medicinalkoncernen nu 650 mio. kroner til det formål.

Novo Nordisks produktionssite i Kalundborg, hvor Novozymes også har produktionsfaciliteter, blev etableret i 1969 og dækker i dag et areal på 1.200.000 m2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Novo Nordisk investerer 650 mio. kr. i optimering og udvidelse af insulinfabrik i Kalundborg.

Fabrikkerne, der i dag producerer produkter til diabetesbehandling, skal bygges om, så de fremadrettet også kan producere næste generation af produkter.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse fredag.

Novo Nordisk Kalundborg beskæftiger næsten 3.500 medarbejdere, og de 14 fabrikker udgør en hjørnesten i Novo Nordisks globale produktion. Her produceres nemlig 50 pct. af verdens insulin samt en række biofarmaceutiske produkter.

For Novo Nordisk er USA det aboslutte største og vigtigste marked, da selskabet sidder på omrkring 40 pct. insulinsalget.

På det seneste er Novo Nordisk dog kommet under hårdt politisk pres fra USA.

Politikere fra både Senatet og Repræsentanternes Hus har igangsat undersøgelser af Novos prispolitik og har krævet klare svar på, hvorfor det danske selskab har skruet sine priser på insulin så voldsomt i vejret på det amerikanske marked.

I et brev stilet direkte til Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen fra det amerikanske senats finanskomité blev Novo-bossen bedt om at oplyse sine såkaldte listepriser, hvad indtjeningen er på de enkelte produkter og – ikke mindst – oplyse, hvor store rabatter Novo afleverer til de magtfulde amerikanske medicinindkøbere.

Der blev sendt tilsvarende breve ud til Novos ærkerivaler Sanofi fra Frankrig og amerikanske Eli Lilly.

Hos Novo Nordisk erkendte bestyrelsesformand, Helge Lund, for nyligt, at det danske medicinalselskab er ramt af politisk modvind på det altafgørende amerikanske marked.

»Balancen mellem at skabe ny innovation og samtidig sikre, at patienter har adgang til medicin, har altid været et tema og en problemstilling i medicinalindustrien, men det er klart, at temperaturen er højere nu, end den har været tidligere. Jeg synes også, at der har været mere fokus på diabetesområdet,« udtalte han til Berlingske.