Maskinen og mennesket tørner sammen i ny gigantdyst

19 år efter Deep Blue besejrede Gasparov i skak, står der nok en gigantdyst mellem mennesket og maskinen, når storspilleren i Go, Lee Sedol, står overfor programmet AlphaGo.

Lee Sedol (til højre) hilser på Demis Hassabis, chefudvikleren bag programmet AlphaGo. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ordene »at least« (i hvert fald, red.), journalisterne hæftede sig ved, da koreanske Lee Sedol for uger tilbage satte ord på sine forventninger til den dyst, der udspiller sig onsdag, og som er blevet beskrevet som en af nyere tids vigtigere slag mellem mennesket og maskinen.

Lee Sedol rangerer aktuelt som verdens femtebedste spiller i det kinesiske brætspil Go, og onsdag står han over for AlphaGo i en kamp i Seoul. AlphaGo er en superintelligent computer, Google har udviklet, og for godt en måned siden sendte programmet de første rystelser igennem Go-verdenen, da den knuste den forsvarende Europa-mester, Fan Hui, i spillet med cifrene 5-0.

Det var første gang, en professionel Go-spiller blev sat til vægs af computeren.

Det har været ventet, at dagen ville oprinde og at bedømme ud fra Lee Sedols egne forventninger til kampen onsdag, kan det være starten på en helt ny æra.

»Jeg har hørt, at Googles maskine er overraskende stærk, og at den bliver stærkere, men jeg er sikker på, at jeg kan vinde - i hvert fald den her gang,« lød det fra Lee Sedol ifølge Independent.  Eller sagt med andre ord: En dag vil computeren også kunne banke os i det her brætspil, men her og nu er mennesket stadig lidt klogere. I hvert fald blev pludselig de vigtigste ord i den sætning.

Chefudvikleren bag AlphaGo, Demis Hassabis, har selv kaldt Go for lidt en hellig gral. Reglerne til brætspillet er temmelig enkle, men valgmulighederne er mange, og kompleksiteten er høj. I et spil skak vil man typisk have 20 forskellige muligheder fra en gennemsnitlig position - i Go har du 200. Det giver spillet et element af intuitivitet, og hvis der er en egenskab, der er svær af fremelske i en computer, er det netop dén egenskab.

Go er en af de sidste bastioner, hvor mennesket stadig er maskinen er overlegen. Siden 1997 og det legendariske opgør mellem russiske Gasparov og IBMs Deep Blue har fortællingen været, at maskinen til hver en tid vil besejre mennesket i spil, hvor statistisk intelligens, hukommelse og matematiske evner kan få lov at komme i spil.

Ifølge bookmakerne er det dog ikke sikkert, at tiden er oprunden i Go, hvor de fleste giver Lee Sedol et beskedent forspring i oddsene, skriver Wired. I så fald ville mennesket stadig være bedst til ét brætspil. Hvert fald lidt endnu.