Mark Zuckerbergs vilde nytårsforsæt involverer robot-butler

Facebook-grundlæggeren Mark Zuckerbergs nytårsforsæt er højest sandsynligt mere science-fiction agtigt end dit.

Foto: Carlos Garcia Rawlins
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor topchef i Tesla, Elon Musk, frygter, at kunstig intelligens bliver en trussel mod den menneskelige race, er Mark Zuckerberg mere rolig. Han har i stedet et ganske særligt nyårsforsæt i år: Han vil bygge en personlig assistent med kunstig intelligens.

Facebooks grundlægger vil bygge en smart maskine, der kan kontrollere funktioner i hjemmet og lette hans arbejdsbyrde - ikke ulig en robot-butler, fortæller han i et blogindlæg på Facebooks virksomhedsside søndag aften. Mark Zuckerberg sammenligner sin drøm for 2016 med den intelligente computer fra Iron Man, Jarvis.

Mark Zuckerberg er stor fan af nytårsforsætter og giver gerne sig selv udfordringer for det kommende år omkring nytårstid. Således har han tidligere sat sig for at lære mandarin, møde en ny person hver dag og læse to bøger om måneden, skriver Financial Times.

Når Zuckerberg vælger at udfordre sig selv på området inden for kunstig intelligens, er det et udtryk for kunstig intelligens-ræset, som er brudt ud blandt ledende internetvirksomheder, som forsøger at opfinde nye måder, hvor mennesker og maskiner kan interagere. Facebook har for eksempel åbnet ikke færre end tre laboratorier for kunstig intelligens i Silicon Valley, New York og Paris.

Robot-butleren skal kunne kontrollere musik, lys, temperatur og mere til. Mark Zuckerberg fortæller, at han er interesseret i at bruge stemme- og ansigtsgenkendelse, så maskinen bliver i stand til at identificere, hvem der er i rummet, så den for eksempel kan justere temperaturen alt efter, om personerne, der er til stede, foretrækker køligere eller varmere rum.

Til spørgsmålet om, hvorvidt de smarte maskiner vil kunne blive en trussel mod menneskeligheden, svarer Zuckerberg, at han mener, at frygten er »overvurderet, og at der er større risiko for katastrofer med sygdomme og vold indblandet.« Han tror, at »vi kan udvikle kunstig intelligens så det hjælper os«. Om Zuckerbergs fremtidige smarte maskine bliver en god hjælper vil vise sig i løbet af 2016.