Mangel på mikrochip truer betalingskort

Den globale mangel på mikrochip begynder at gøre producenter af betalingskort nervøse. Der skal gøres noget ved manglen nu, ellers kan det ramme industrien hårdt, forudser interesseorganisation.

Manglen på mikrochip kan ramme produktionen af betalingskort, da det er en essentiel del af vores kort i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale mangel på de små elektroniske chip spreder sig nu til flere industrier. Nu er det producenter af betalingskorts tur til at råbe op om nødvendigheden af mikrochip.

»Hvis situationen ikke bliver bedre, vil der mangle millioner af kort i de forestående kvartaler, og det vil have en direkte indvirkning på forbrugernes liv, for hvem det ikke vil være muligt at få et betalingskort eller forny deres betalingskort,« siger Jacques Doucerain, formand for Smart Payment Association, der repræsenterer kort- og mobilbetalingsindustrien.

Mikrochipsene er nemlig en helt essentiel del i produktionen af moderne betalingskort.

Hos en af Europas største producenter af betalingskort, IDEMIA, mærker man også manglen på mikrochip på alle markeder.

»Det er et globalt problem på tværs af sektorer. Det er ikke specifikt for en region,« skriver IDEMIA i et skriftligt svar.

Problemet begynder i 2022

Smart Payment Association ønsker at tage problemet i opløbet, før det går helt galt.

»Smart Payment Association er i kontakt med regeringer, centralbanker og interessenter i industrien for at anmode de største chipproducenter om en prioritering af det behov, som betalingskort har,« siger Jacques Doucerain, formand for Smart Payment Association.

Flere kilder beretter, at de danske banker har betalingskort på lagrene til at kunne klare sig et godt stykke ind i 2022.

Næsten 90 procent af betalinger i butikker sker med kort, mens betalingskortet står for betalingen af 40 til 60 procent af alle onlinekøb, ifølge Smart Payment Association.

Bilproducenterne har længe råbt op om, at den globale mangel på mikrochip gør det svært for deres producenter at leve op til efterspørgslen. Også techgiganter som Apple og danske Bang & Olufsen beretter om mangel på mikrochip.