Mærsk med maveplasker: Taber næsten en milliard i 2018

Mærsk havde fin fremdrift i slutningen af 2018, men undgår ikke en maveplasker og et underskud på næsten en milliard kroner for hele året. Selskabets aktie styrtdykker efter regnskabet, da alt tyder på, at Mærsk har kurs mod endnu et vanskeligt år.

Mærsk-containerskib sejler under Storebæltsbroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Mærsk venter et uændret driftsoverskud i 2019 efter et 2018, hvor omsætningen steg 26 procent. På bundlinjen ser det dog ikke voldsomt opløftende ud for Mærsk, da selskabet lander et underskud på næsten en milliard kroner på de forsættende aktiviteter. Til sammenligning var underskuddet for de fortsættende aktiviteter i 2017 omkring 300 millioner kroner større.

A.P. Møller-Mærsk-aktien styrtdykker på børsen i kølvandet af regnskabet. For 2019 venter selskabet et driftsoverskud på omkring fire milliarder dollar, hvor der blev tjent 3,8 milliarder dollar i 2018.

Ifølge Bloomberg havde analytikerne ventet et overskud på driften på næsten 4,8 milliarder dollar for 2019. Dermed tyder alt på, at Mærsk har endnu et vanskeligt år i vente, hvilket er den primære årsag til, at selskabets aktie torsdag er ramt af et større dyk.

Hos Mærsks topledelse lyder erkendelsen, at der skal strammes op.

»Selvom vi havde et udfordrende 2018, når vi kigger på den finansielle udvikling, øger vi indtjeningen (på driften, red.) på trods af stigende brændstofpriser og lavere vækst end forventet i containermarkedet i andet halvår af 2018. Men det er klart, at rentabiliteten skal forbedres,« siger Mærsk-topchef, Søren Skou, i en kommentar til regnskabet.

Trods de brogede udsigter fastholder A.P. Møller-Mærsk at betale udbytte til aktionærerne. Som i for regnskabsåret 2017 foreslår selskabet et udbytte på 150 kr. i per aktie for 2018-resultaterne.

Mærsk-aktien falder efter knap en halv times handel med næsten ni procent. Torsdagens store aktielussing betyder i kroner og øre, at Mærsk har tabt over 18 milliarder kroner af sin markedsværdi.

Over de seneste 12 måneder har Mærsk-aktien mistet omkring 17 procent af sin markedsværdi.