Lego-familiens pengetank tjener markant færre penge

Kirkbi kom ud af 2018 med et overskud, der er faldet 32 pct. siden 2017.

Regnskabet kommer samme dag, som Kjeld Kirk Kristiansen træder ud af bestyrelsen i Lego A/S, mens sønnen Thomas Kirk Kristiansen bliver kørt i stilling. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEGO PR

Selv om der stadig er milliarder på bundlinjen i Lego-familiens pengetank, Kirkbi, faldt den markant i 2018.

Således lyder overskuddet på 8,7 mia. kr., svarende til et dyk på 32 pct. i forhold til 2017. Det er det dårligste resultat i en årrække for Kirkbi, viser et dugfrisk regnskab.

Overskuddet er særligt påvirket af udsvingene på de finansielle markeder, oplyser Søren Thorup Sørensen, adm. direktør i Lego-familiens pengetank.

»Kirkbis investeringsaktiviteter var påvirket af betydelige kursfald på de globale aktiemarkeder i slutningen af året, som medførte et negativt afkast. Kirkbi havde ved udgangen af året en investeringportefølje på 58 mia.kr., så når aktiemarkedet falder 10-20 pct. på ganske kort tid, så påvirker det selvfølgelig også vores investeringer,« siger han.

Afkastet af investeringsporteføljen var negativt med 0,9 mia. kr. mod et afkast på 4 mia. kr. i 2017. Investeringsresultatet blev særligt påvirket negativt af de børsnoterede aktier og børsnoterede Long-Term Equity-investeringer som Falck, ISS og Nilfisk, mens Kirkbis investeringer inden for Private Equity og ejendomme omvendt opnåede et stærkt afkast.

Kirkbi har brugt aktiekursfaldet til at købe yderligere op i nogle af de børsnoterede selskaber, som selskabet »godt kan lide«, lyder det fra Søren Thorup Sørensen.

Det betyder, at selskabet har øget ejerandelen i ISS, Nilfisk og i det schweiziske selskab Landis+Gyr, der producerer el- og energimålere, så Kirkbi nu ejer mere end 15 pct. af hver.

»Derudover har aktiemarkedet rettet sig meget i løbet af 2019, og vi har haft en rigtig god start. Så jeg tror bare, at man må anerkende, at når man er en rigtig stor investor, og aktiemarkedet falder meget, så påvirker det selvfølgelig os,« siger han og tilføjer:

»Verden er vokset stort set 10 år i træk på ryggen af den store finanskrise, og vi har oplevet vækst og fremgang, og vi har vel allesammen en fornemmelse af, at der er mange usikkerheder med Brexit og mulig handelskrig, så vi kigger på, om der er steder, vi kan investere med større stabilitet,« siger han.

Kirkbi har penge i to vindmølleparker, som bliver drevet af Ørsted, og det er en type investeringer, som Kirkbi har planer om at skrue yderligere op for.

»De to parker leverer et afkast på 389 mio. kr. til os. De investeringer har vi foretaget for at opfylde det, som vi i Lego kalder Planet Promise - altså at lave lige så meget energikapacitet, som Legokoncernen bruger i produktionen. Men vedvarende energi er også et investeringsområde, hvor vi hele tiden går og kigger på, for det er et område, hvor vi både kan få et godt finansielt afkast og være med til at gøre en forskel« siger Søren Thorup Sørensen, der også holder øje med potentielle solcelleparker i Europa og USA, selskabet kan investere i.

Godt resultat i Lego A/S

Kirkbi er ejet stort set ligeligt at Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre voksne børn, Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard. Kirkbi ejer 75 pct. af Lego og har desuden investeringer i en bred vifte af selskaber, ejendomme og værdipapirer.

Investeringsporteføljen i Kirkbi steg til 58 mia. kr. ved udgangen af 2018 fra 54 mia. kr. ved udgangen af 2017.

På trods af det store fald i indtjeningen, kalder Søren Thorup Sørensen 2018-resultatet for »tilfredsstillende«.

»Det er primært tilfredsstillende, fordi Legokoncernen leverede et godt resultat i 2018, hvor der både var vækst i omsætning og indtjening,« siger han.

Samtidig øgede Lego A/S i 2018 sin markedsandel i alle kernemarkeder. Omsætningen steg med fire pct. til 36,4 mia. kr. Salget til forbrugerne steg tre pct. i 2018 sammenlignet med 2017. Driftsresultatet steg fire pct. til 10,8 mia. kr.

Regnskabet kommer samme dag, som familien tager endnu et skridt i det glidende generationsskifte mellem tredje og fjerde generation i Kirk Kristiansen familien, og Kjeld Kirk Kristiansen træder nu ud af bestyrelsen i Lego A/S, mens sønnen Thomas Kirk Kristiansen bliver kørt i stilling til magten i Lego.