Lars Tvede pressede på for ulovligt lån på knap ni millioner kroner: »Nu skal jeg virkelig bruge pengene!«

Ulovlige aktionærlån har sværtet Peter »Løvens Hule« Warnøes omdømme i opgøret om venturefonden Nordic Eye. Nu viser en SMS-korrespondance, at også rigmanden Lars Tvede pressede hårdt på for at få millioner udbetalt, som viste sig at være et ulovligt aktionærlån. Tvede manglede nemlig penge.

Den beundrede rigmand og iværksætter Lars Tvede lever det gode liv, men slagsmålet med Peter Warnøe om magten i venturefonden Nordic Eye slår skår i hans image. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Due

Forfatteren og investoren Lars Tvede går for at være en af Danmarks mest respekterede og fejrede iværksættere, som nyder afkastet af mange års vellykkede investeringer i sin luksusskihytte i Schweiz.

Men nu viser en opsigtsvækkende SMS-korrespondance, at Lars Tvede pressede hårdt på for at få en ulovlig udbetaling på knap ni millioner kroner fra venturefonden Nordic Eye, som han har opbygget sammen med Peter Warnøe. Rigmanden manglede nemlig penge, fremgår det af SMS-tråden. Lars Tvede betalte først det ulovlige lån tilbage i efteråret 2019 – længe efter, at lånet blev påtalt af Nordic Eyes revisor Deloitte.

Kampen om magten og æren i venturefonden Nordic Eye har bølget frem og tilbage i lang tid, og de tidligere venner og partnere Lars Tvede og Peter »Løvens Hule« Warnøe er røget i totterne på hinanden.

I øjeblikket står der 1-0 til Peter Warnøe, som har fået sin støtte, Singapore-investoren Niklas Holck, placeret på formandsposten i venturefondens centrale administrationsselskab, Nordic Eye Management. Samtidig forsøges Lars Tvede fyret som partner fra samme selskab.

I efteråret afslørede Børsen, at Peter Warnøe har optaget ulovlige aktionærlån i både sin personlige Oyster-koncern og i Nordic Eye Invest, hvilket har bidraget til at rejse tvivl om hans hæderlighed. Det viste sig imidlertid, at Lars Tvede også har optaget ulovlige lån i Nordic Eye. Nu demonstrerer en SMS-korrespondance fra 2018 mellem Lars Tvede og Nordic Eyes eksterne bogholder, hvordan rigmanden pressede på for at få millioner udbetalt.

I begyndelsen af 2018 kontaktede Lars Tvede således Nordic Eyes bogholder flere gange for at få udbetalt sin gevinst af Nordic Eyes første frasalg, som blev gennemført i slutningen af 2017. Her solgte Nordic Eye sin aktiepost i IT-selskabet Weblife, og investorerne i Nordic Eye samt partnerne i Nordic Eye Management stod til pæne afkast.

»Er pengene sendt?«

Partnernes profit af venturefonden opsamles i deres fælles selskab, Nordic Eye Invest, som efterfølgende udbetaler pengene til partnerne, herunder Peter Warnøe og Lars Tvede. De to stod tilsammen ifølge Børsen til at kunne hæve omkring 20 millioner kroner efter salget af Weblife. Men selskabsloven er sådan, at Nordic Eye Invest først skal godkende udbyttet på en generalforsamling, inden det kan udbetales til partnerne. Udbetales millionerne før tid, stemples udbetalingen som et ulovligt aktionærlån og en overtrædelse af selskabsloven.

En SMS-korrespondance med Nordic Eyes bogholder viser, at Lars Tvede pressede på for at få udbetalt lige knap ni millioner kroner, som viste sig at være et ulovligt aktionærlån. Fold sammen
Læs mere

Generalforsamlingen i Nordic Eye Invest blev først afholdt i juni 2018, men Lars Tvede ønskede altså at få udbetalt sine millioner flere måneder forinden, for rigmanden var i pengenød. Det fremgår af en SMS-korrespondance mellem Lars Tvede og bogholderen i Nordic Eye, som Berlingske er i besiddelse af, og hvis indhold bekræftes af Niklas Holck:

»Jeg har stadig ikke fået Weblife distribution. Er pengene sendt?« skrev Lars Tvede til bogholderen i en SMS 9. januar 2018.

»Hej Lars. Ja pengene er gået ud af Nordic Eye's konto. Må følge op i morgen med banken. Kommer tilbage,« svarede hun.

En måned efter rykkede Lars Tvede igen 9. februar:

»Hej Anne, jeg har stadig ikke fået Nordic Eye distribution, og nu skal jeg virkelig bruge pengene!« skrev Tvede.

Tre dage efter var han igen på SMS med Nordic Eyes bogholder: »Hvor mange penge er min distribution?« spurgte han.

»1.197.843 (euro, red.) uden Carry er Express overført til dig,« lød svaret.

Lars Tvede forklarer, at han rykkede for pengene, fordi alle andre inklusive Peter Warnøe for længst var blevet betalt: »Jeg var bekymret for, hvorfor kun jeg ikke blev betalt,« skriver han i en meddelelse på LinkedIn.

Gik ud fra, at det var i orden

Nogle måneder efter, i juni 2018, blev der afholdt generalforsamling i Nordic Eye Invest i forbindelse med aflæggelse af 2017-regnskabet. Her bemærkede Nordic Eyes revisor, Deloitte, at der var ydet ulovlige aktionærlån til »en kapitalejer«. Ifølge Berlingskes oplysninger var kapitalejeren Peter Warnøe, som fik sit udbytte fra Weblife-salget allerede i slutningen af 2017.

Lars Tvede har altså senest i juni 2018 fået en indikation på, at det udbytte på 1,2 millioner euro fra Weblife-salget, han fik udbetalt i februar 2018, ligesom 2017-udbetalingen til Peter Warnøe var ulovligt. I 2018-regnskabet advarede revisorerne da også om, at der nu var ydet ulovlige lån til to kapitalejere, nemlig både Peter Warnøe og Lars Tvede.

Alligevel fastholder Lars Tvede, at han var uvidende om, at der var tale om ulovlige aktionærlån.

»Jeg har utrolig mange investeringer. Jeg har hver måned en del betalinger ind og ud af kapitalfonde, og ingen investor sidder og checker de flows gennem selskaber, det sker igennem. Man går ud fra, at det er i orden,« skriver Lars Tvede, som gør opmærksom på, at han hverken var ansat eller i bestyrelsen i Nordic Eye Invest:

»Peter var bestyrelsesformand og direktør for selskabet. Jeg havde ingen prokura og deltog ikke i noget som helst i selskabet,« skriver Lars Tvede.

Ifølge bestyrelsesformand i Nordic Eye Management betalte Lars Tvede og Peter Warnøe først deres ulovlige lån tilbage i efteråret 2019. Hvorfor der gik så lang tid, skyldtes ifølge Lars Tvede flere årsager: "Processen krævede en generalforsamlingsbeslutning og kunne kun gennemføres simultant. Derefter ventede vi på, at Peter Warnøe fik rejst pengene, hvorefter betalingerne skete," forklarer Lars Tvede. "Sammenlagt kostede det Nordic Eye Invest ca. en mio. kr. i revision, advokatregninger og skat," tilføjer han.