Lars Rebien: »Forargelsen over direktørlønninger i Danmark er begrundet i misundelse«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, og derfor er det kun nødvendigt at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Lars Rebien Sørensen er formand for landets største pengetank, Novo Nordisk Fonden. Tidligere ledte han medicinalselskabet Novo Nordisk, inden Lars Fruergaard Jørgensen tog over i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til en ny dag!

Det er som bekendt blevet onsdag morgen, og dermed også den tid på døgnet, hvor Berlingske tager dig i hånden med de største dagsordener. I dag står den på en udmelding om løn fra erhvervsmanden Lars Rebien Sørensen og et smut forbi bankernes milliardprovision, men først til blodrøde advarsler i Skat.

1
Alle advarselslamper blinkede – bare ikke for Folketinget

Det danske skattevæsen står med så mange, alvorlige problemer, at Skatteministeriets egen vagthund siden 2016 har sendt 117 røde advarsler inden for en lang række forskellige områder til topledelsen i ministeriet.

Det kan Berlingske i dag fortælle. Og det er mildest talt dyster læsning.

De mange advarsler peger blandt andet på store huller i kontrollen med centrale områder som selskabsskat, punktafgifter, bilimport og told. Men Folketinget har ikke fået rapporterne, selv om det ifølge Peter Skærbæk, professor i revision ved CBS, til Berlingske, ville have været »naturligt«.

»Der er ingen tvivl om, at de mest alarmerende af rapporterne, der eksempelvis peger på risikoen for tabte skatteindtægter eller lovbrud fra Skattevæsenets side, er alvorlige og naturligvis har relevans for Folketinget,« siger han.

Rapporterne er blevet nægtet udleveret til Folketinget med den forklaring, at Rigsrevisionen, der står for kontrollen af statens regnskaber, formelt overtog den interne revision af ministeriets område i begyndelsen af 2016.

Vi iler videre til Børsen, der har en spændende historie om et af de mest udskældte gebyrer i bankverdenen: Formidlingsprovision.

2
Banker klar med loft over omdiskuteret provision

Der er gået et år, siden bankerne blev bedt om at indføre loft over den såkaldte formidlingsprovision, som investeringskunder betaler til pengeinstitutterne.

Og nu har tre af landets seks største banker, Danske Bank, Nykredit og Spar Nord, etableret et loft over, hvor meget hver enkelt investeringskunde kan komme til at betale til dem årligt i formidlingsprovision.

Det viser en rundspørge foretaget af Børsen.

Det er store beløb, der er på spil, fordi danske bankkunder årligt betaler omkring 1,8 mia. kr. i den særlige provision, der betales af kunder med pengene sat i investeringsforeninger.

Formidlingsprovision er kort sagt den betaling, bankerne får for at stille distributionsnet til rådighed og sætte sig ind i investeringsprodukterne, så de kan rådgive kunderne om produkterne. Kritikere mener dog, at priserne ligger langt over, hvad kunderne rent faktisk får ud af rådgivningen.

Landets største bank, Danske Bank, har lagt loftet på 160.000 kr. i årlig betaling, mod 100.000 og 70.000 hos Nykredit og Spar Nord, skriver Børsen.

3
Lars Rebien Sørensen melder sig ind i debat om direktørlønninger: Forargelse er »begrundet i misundelse«

Formanden for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen, melder sig nu i debatten om aflønninger i landets direktioner, som gentagne gange har vakt forargelse de seneste år.

»Når alt kommer til alt, er forargelsen over direktørlønninger i Danmark begrundet i misundelse,« siger Lars Rebien Sørensen til Finans.

Mediet har tidligere beskrevet, at lønnen til direktørerne i 17 af landets største virksomheder i 2019 steg med 13 procent sammenlignet med året før.

Formanden for landets største pengetank mener til gengæld, at virksomhederne har en forpligtelse til at være åbne om lønniveauet.

Det holder investorerne øje med:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen holder særligt øje med følgende:

  • Teva og topchef Kåre Schultz aflægger regnskab for 2019. Kan selskabet og investorerne endelig se fremad og lægge fortidens udfordringer bag sig, og kan Kåre Schultz genstarte væksten i Teva? Mere end 6.000 danske Nordnet-investorer har aktuelt mere end 500 mio. kr. investeret i Teva.
  • Med det yderste af indeksneglene fik de amerikanske aktier slidt sig til nye indeksrekorder tirsdag. Også i Danmark var der en meget god aktiestemning. Dagen starter kursmæssigt nogenlunde, hvor aktierne slap i går i Danmark.
  • For en gangs skyld fik FLSmidth-investorerne noget at varme sig på, da aktien steg med otte procent tirsdag efter et regnskab, som i al væsentlig må karakteriseres som bedre end frygtet. Får investorerne et andendagsgilde kursmæssigt i dag onsdag?

Det sker på markederne:

Indeks i procent:

Lukkekurser USA tirsdag
Dow Jones 0,00 pct.
S&P 500  +0,93 pct.
Nasdaq   +0,11 pct.

Asien
Japan Nikkei  +0,51 pct.
Hong Kong Hang Seng  +0,93 pct.
Kina CSI  +0,53 pct.

Indeks kl. 6.40