Kopislagsmål fortsætter: Netto og Kenneth Plummer-virksomhed anker dom

Sagen om mulig uretmæssig kopiering af designeren Anne Blacks produkter fortsætter. Netto og virksomheden Ronald, hvor Kenneth Plummer er direktør, har netop anket en dom fra Sø- og Handelsretten.

Designeren Anne Black og hendes mand, Jesper Moseholm, vandt i juni en klar sejr over Netto og virksomheden Ronald i en kopisag i Sø- og Handelsretten. Nu er sagen blevet anket.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Det var en opsigtsvækkende afgørelse.

I juni blev detailgiganten Netto og virksomheden Ronald med tidligere DR-generaldirektør Kenneth Plummer i front dømt for at have kopieret designeren Anne Blacks keramikprodukter. Ved afgørelsen i Sø- og Handelsretten fik Anne Black samtidig 1,5 mio. kr. i erstatning.

Men sagen er endnu ikke slut. Både Netto og Ronald har nemlig anket afgørelsen til landsretten, der nu skal tage stilling til spørgsmålet.

»Det er korrekt, at Roland A/S efter samråd med advokater og Netto har fundet grundlag for at anke Sø- og Handelsrettens dom,« siger Kenneth Plummer, administrerende direktør for Ronald.

En anke, som vækker forundring hos Anne Black.

»Vi er overraskede over, at den meget klare dom er blevet anket. Netto og Ronald kunne have erkendt deres fejl og accepteret dommen. Det er naturligvis en udfordring for virksomheden, at denne langstrakte retssag fortsætter,« siger administrerende direktør i Anne Black, Jesper Moseholm.

Hos fagforeningen Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD) har man fulgt sagen tæt, da forbundet mener, at den er principiel for danske designere.

»Vi har en hel faglighed, hvis produkter baserer sig på immaterielle rettigheder. Dem er vi nødt til at forsvare. Hvis ikke vi får en klar og principiel dom, er designerne fredløse. Der er simpelt hen frit lejde til at gå ud og hugge og stjæle fra dem, for det har ikke nogen konsekvens. Som andre steder i vores lovgivning skal det være strafbart at stjæle. Lige nu har vi et system, hvor det faktisk er en forretningsmodel,« siger formand Peter Toftsø i en artikel på forbundets hjemmeside.

Han mener, at anken fra Netto og Ronald nærmer sig »bevidst chikane« af Anne Black.

»Sø- og Handelsrettens dom var meget klar, både i sin udtalelse og i sin udmåling af godtgørelse. Alligevel vælger de at anke og bruger en manøvre, hvor de anker både til Østre- og Vestre Landsret og derved lægger et endnu større økonomisk pres på Anne Black. Det er tæt på at være chikane,« siger Peter Toftsø.