Københavns Lufthavn venter 70 procent fald i trafik: »Her er så få mennesker, at det snart er en safe zone for smitte«

Københavns Lufthavn er blevet hårdt ramt, efter spredningen af coronavirus har sendt luftfarten ud i en historisk krise. Nu spår lufthavnen, at trafikken kan falde med op mod 70 procent.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Terminal 3 stormer en ældre mand i grøn jakke ud gennem sluserne til ankomsthallen og går med hastige skridt mod metroen.

Han holder hånden op for munden, hvor han har trukket sit sorte halstørklæde med grønne prikker op over både næse og ører, og han trækker gesvindt den grå rullekuffert efter sig.

På vejen mod metroen passerer han piloter, stewardesser og mænd i skriggule jakker, og ved første øjekast er der umiddelbart flere personer i uniform end med rullekufferter i terminalen.

Københavns Lufthavn har ligesom de fleste andre lufthavne i verden oplevet et markant fald i antallet af passagerer, der inden afrejse spiser, drikker og shopper de sidste ting til ferien, efter at coronavirussen har spredt sig og ramt flere end 126.000 rundt om i verden.

For siden coronavirussen for alvor spredte sig i sidste uge, er luftfarten sendt ud i en historisk krise, hvor listen med lande, der lukker ned for store dele af flytrafikken, bare vokser, og hvor antallet af passagerer i lufthavnen er faldet med en tredjedel i forhold til, hvad man forventer af årstiden.

»Det har vi aldrig set før. Det er markant hurtigere og mere voldsomt end under både finanskrisen, 11. september, askeskyen og alt andet, vi har set i luftfarten siden Anden Verdenskrig,« udtalte lufthavnens adm. direktør, Thomas Woldbye, i en pressemeddelelse tidligere på ugen.

Over de kommende dage og uger vil der derfor ske ændringer i den måde, som lufthavnen indretter sin fortsatte drift på, oplyser Københavns Lufthavn torsdag:

»Vi ved endnu ikke, hvor meget trafikken vil blive påvirket, men det er ikke usandsynligt, der på udvalgte dage i den kommende periode kan være en reduktion af den normale trafik på op til omkring 70 pct.,« siger HR-direktør Kirstine Bergenholtz i en pressemeddelelse.

»Det bliver vi nødt til at indrette vores organisation efter. I overensstemmelse med de anbefalinger, regeringen er gået ud med, vil vi derfor introducere tiltag som fx ændrede turnusordninger for lufthavnens egne medarbejdere, øget brug af hjemmearbejde, afholdelse af ferie, afvikling af opsparet frihed samt orlov, der modsvarer den forventede nedgang i aktiviteten,« tilføjer hun.

En 3.g-klasse fra Torshavns Gymnasium fik afbrudt deres studietur i Lissabon og blev sendt hjem med det første fly. Flere elever bar handsker på rejsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Flytrafikken er så hårdt ramt, at flyselskaber kan komme til at bukke under, og både SAS og Københavns Lufthavn risikerer fyringer.

SAS har indstillet alle flyvninger til Norditalien, Kina og Hongkong, men forsøger at undgå fyringer ved blandt andet at forhandle om reduktion af arbejdstiden og en midlertidig lønnedgang på op til 20 procent.

I Københavns Lufthavn er færre afgange og færre passagerer lig med mindre bagage, og bagageportører og andet personale i Københavns Lufthavn risikerer derfor også fyringer, skriver Fagbladet 3F.

Der er ikke mange, som venter på rejsende i ankomsthallen i Københavns Lufthavn, efter at spredningen af coronavirus har sendt luftfarten ud i en historisk krise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Fra 20 kunder til én

I Terminal 2 er der ingen kø ved Lagkagehuset. Der er heller ingen smagsprøver på disken, og åbningstiderne er blevet reduceret med to timer.

I souvenirbutikken Copenhagen Souvenir & Design er der heller ikke den store afsætning på kaffekrus med dannebrog og klaphatte i røde og hvide farver.

32-årige Neringa Cikanaite, der er salgsassistent, har de seneste to timer haft én kunde. Normalt ville hun have haft 10-20 kunder på to timer, fortæller hun.

»Det er fuldstændigt dødt, og vi tjener meget mindre,« siger hun.

Hun har dog ikke noget imod at være på arbejde, selv om der er en risiko for at blive smittet.

»Jeg er overhovedet ikke bange. Jeg sørger bare for at afspritte mine hænder ofte,« siger hun.

Neringa Cikanaite arbejder i souvenirbutikken i Terminal 2, hvor hun har haft mærkbart færre kunder, efter at luftfarten er sendt ud i en historisk krise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Omkring 20 unge mennesker kommer gående. Flere af dem har hvide handsker på. Det er en gymnasieklasse fra Færørerne, som har været på studietur i Lissabon i Portugal, men er blevet tvunget til tage hjem før tid.

»Det er lidt nedern, men forståeligt« bemærker den ene.

I terminalerne kan der hurtigt tælles 10-20 mennesker, der har masker for munden. Men langt de fleste rejsende bærer hverken handsker eller masker og bevæger sig stille og roligt rundt i lufthavnen, som var det en ganske normal dag uden pandemi.

Margit Suhr skal til Mallorca

Ved indtjekningsterminalerne står 64-årige Margit Suhr, der er pensionist, med en vogn med to store kufferter stablet. Hun skal til Mallorca med sin mand og besøge et hold venner.

»Ja, vi har godt nok nøje overvejet, om vi skulle tage afsted, men der er vist ikke så mange smittede dernede, så nu besluttede vi os for at gøre det,« siger hun.

»Det er jo heller ikke det værste sted at være, hvis vi nu ikke må komme hjem igen,« siger hun.

Ved ølbaren Bar Jakobsen i Terminal 2 er der flere tjenere, end der er øldrikkende gæster.

En af gæsterne er Svend Junghagen, der sidder og drikker en lys fadøl. Han er svensker, men arbejder i København og sidder og venter på toget til Malmø, der er forsinket.

Det er den sidste dag, han tager toget, for han er blevet bedt om at arbejde hjemme de næste 14 dage.

»Her er så få mennesker, at det snart er en safe zone,« siger han og griner.

»Det er måske upassende at sige, men vi bliver nødt til stadig at kunne joke lidt i den her triste situation,« siger han.