København rykker ned på rangliste for verdens bedste techbyer: »Mange ender med at blive børsnoteret i Sverige«

København er rykket ned på analysehuset Savills’ liste over verdens bedste tech-byer. Professor mener, at særlig talentmassen inden for IT skal øges, hvis Danmark ønsker en styrkeposition inden for tech.

Professor mener, at Danmark skal opruste på tech-uddannelserne, hvis vi ønsker området som styrkeposition for erhvervslivet. På billedet ses Kronprins Frederik uddele Industriens Fonds Iværksætterpris til Rosenby Engineering ved Danish Tech Challenge Award Show 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Analysehuset Savills udarbejder en årlig rangliste over de bedste tech-byer i verden.

I 2017 lå København på en syvendeplads, men har nu måttet se sig rykke ned på en tiendeplads.

Stockholm, Singapore og Boston har således overhalet København på listen Tech Cities 2018, hvor New York i år ligger helt i front foran San Francisco.

Det sker, efter at New York i november sidste år lykkedes med at overtale internetgiganten Amazon til at placere sit nye hovedsæde i storbyen efter en langvarig skønhedskonkurrence med andre håbefulde byer.

Listen er en overordnet rangordning af byer, hvor det er gunstigt at drive tech-virksomheder.

Jan Damsgaard, professor og leder af Institut for digitalisering på CBS

»Lige nu bliver markedet fuldstændig støvsuget for alle de kandidater, der er.«


Virksomhedsmiljø, tech-miljø, talentmasse, ejendomspriser, mobilitet og »City Buzz and Wellness,« er blandt de parametre, som har betydning for de enkelte byers placering.

Ifølge Jan Damsgaard, professor i digitalisering på CBS og tidligere digital vismand, er tech et område, som alle ønsker at være stærke på.

»Hvis man som by og land ønsker en stærk position på det her område, kan man ikke bare opretholde status quo. Det kræver noget arbejde, det er ligesom at ligge på førstepladsen i superligaen – det kræver også vedholdenhed,« siger han.

Han mener, at vi har brug for et større arbejdsmarked for folk med tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, hvis vi for alvor ønsker at gøre København – og Danmark – attraktiv for tech-virksomheder.

»Lige nu bliver markedet fuldstændigt støvsuget for alle de kandidater, der er. Vi uddanner selv en hel del dygtige folk på CBS inden for HA(IT) og cand.merc., og de går som varmt brød på arbejdsmarkedet,« siger Jan Damsgaard.

Behov for stærkere kapitalmarked

Jan Damsgaard mener også, at en for stor del af danske tech-virksomheder bliver solgt, inden de bliver store nok.

»Mange virksomheder ender med at blive børsnoteret i Sverige eller bliver solgt til udenlandske kapitalfonde, som i for høj en grad lægger udviklingen et andet sted. Derfor tror jeg også, at vi har et kapitalmarked, der kunne fungere lidt bedre, så vi kunne holde flere virksomheder i Danmark,« siger han.

Derudover mener Jan Damsgaard, at man kan arbejde for at få flere og bedre forskere på området, hvilket i sidste ende vil munde ud i flere dygtige kandidater.