København på vej til at droppe Nemlig.com-ejer

Københavns Kommune er klar til at opsige samarbejdet med det selskab, som ejer Nemlig.com. Onlinesupermarkedet truer med retssag mod kommunen.

Københavns Kommune er klar til at droppe samarbejdet med moderselskabet til Nemlig.com. Arkivfoto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det selskab, der ejer Nemlig.com, fortsætter med en række kritisable arbejdsforhold og systematisk at underbetale sine chauffører.

Det mener Københavns Kommunes indsatsteam mod social dumping ifølge Politiken og anbefaler derfor at opsige kommunens aftale med Danmarks største onlinesupermarked.

Onsdag aften har et flertal i Københavns Kommunes socialudvalg, som den første af tre instanser stemt for at afbryde samarbejdet med Intervare, der ejer Nemlig.com.

»Vi har bedt Intervare om at sende dokumentation for deres chaufførers arbejdsforhold og efterbetale dem den løn, de skylder, men trods gentagne rykkere har de ikke efterlevet vores aftaler og leveret det materiale, som vi har efterspurgt,« siger formanden for Socialudvalget, Karina Vestergård Madsen (EL).

På et udvalgsmøde stemte et snævert flertal ifølge TV 2 Lorry for at afbryde samarbejdet.

»Vi mener, det er den forkerte beslutning (at opsige kontrakten, red.). Vi kunne godt bare erkende, at der ikke er flertal for og stemme imod, men vi mener bare ikke, at det bliver det sidste i denne her sag. Jeg frygter, at der kan komme vidtrækkende konsekvenser, hvis vi ophæver kontrakten,« siger Karina Bergmann (K) til TV 2 Lorry. Hun stemte imod at afbryde samarbejdet.

Det var Politiken, som i fjor afslørede en række forhold, som fik Københavns Kommune til at undersøge forhold som underbetaling, ingen ferie og arbejdsdage på op til 12 timer hos de chauffører, der leverer dagligvarer til borgere i kommunen.

I en pressemeddelelse skriver Intervare onsdag aften, at selskabet ikke mener, at Københavns Kommune kan afslutte samarbejdet før udløbet af kontraktperioden.

»Jeg er glad for, at vi har haft mulighed for at forklare os for politikerne i Socialudvalget i Københavns Kommune, inden de skal behandle vores sag politisk. Og jeg er fortrøstningsfuld i forhold til det videre forløb,« skriver Mikkel Pilemand, kommerciel direktør i Intervare, i meddelelsen.

Til Politiken siger han, at Intervare vil lægge sag an mod Københavns Kommune for at få de betalinger, som kommunen har tilbageholdt.

Intervare leverer dagligvarer til 2.100 borgere i kommunen.

Kontrakten med Intervare står til at udløbe ved udgangen af april. Selskabet har i over 20 år leveret dagligvarer til ældre og udsatte borgere på social- og ældreområdet i Københavns Kommune, som ikke selv kan klare de daglige indkøb.

Det ventes, at den endelige afgørelse træffes af Borgerrepræsentation 3. februar 2022.

Trods konflikten med Københavns Kommune har Nemlig.com nydt godt af coronapandemien, som generelt har hjulpet onlinesupermarkederne. For nylig viste regnskabet for 2020/21, at Nemlig.com havde omsat for en milliarder kroner mere og nu samlet sælger for 3,1 milliarder kroner.