Københavns Kommune vil give Nemlig.com-selskab dagbøder

Københavns Kommune valgte torsdag aften at pålægge Intervare dagbøder og tilbageholdelse af de månedlige betalinger. Den 1. november skal Intervare have skabt »ordentlige forhold« for deres chauffører.

Et politisk flertal i Borgerrrepræsentationen bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Frie Grønne har vedtaget at indføre dagbøder for at presse Intervare til at indfri to specifikke krav. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune valgte torsdag aften at pålægge Intervare dagbøder og tilbageholdelse af de månedlige betalinger. Den 1. november skal Intervare have skabt »ordentlige forhold« for deres chauffører.

Københavns Kommune og Nemlig.com-selskabet Intervare har gennem de seneste måneder haft en strid.

En strid om betalingen af de chauffører, som fragter mad til kommunens borgere: Kommunen mener, at der er tale om underbetaling, og at Intervare dermed har misligholdt arbejdsklausulen.

Nu har et politisk flertal i Borgerrepræsentationen besluttet at give Intervare en ny chance – en frist. Den 1. november skal der være skabt ordentlige forhold for chaufførerne.

»Den følger helt naturligt af, at vi i Københavns Kommune har arbejdsklausuler, som vi tager meget alvorligt. Når vores kontrolteam konstaterer, at de ikke bliver overholdt, skal vi skride til handling,« lyder det fra overborgmester Lars Weiss (S) til Politiken.

Den handling, der skrides til, er en række krav og bøder til Intervare. For det første forlanges den manglende løn tilbagebetalt til chaufførerne – et beløb, der lyder på 300.000 kroner. Derfor har Københavns Kommune indført dagbøder. Bøder på 4.800 kroner om dagen, som Intervare skal betale, indtil kravet om lønnen er opfyldt.

For det andet vil kommunen undersøge, om chaufførerne har fået den løn, de har krav på. Derfor kræves det, at Intervare afleverer løndokumentation for deres chauffører for hele aftaleperioden siden 2017. Også her gælder dagbøderne – Intervare vil blive opkrævet 2.400 kroner pr. dag, indtil løndokumentation er fremsendt.

Det tredje ben i kommunens nye indsats over for det dagligvareleverende selskab er, at kommunen tilbageholder en månedlig betaling på 400.000 kroner op til et samlet beløb på 3,2 millioner kroner. De penge skal gå til efterbetaling af den påståede manglende løn til chauffører, der siden 2017 har leveret dagligvarer i København, hvis Intervare fortsat nægter at betale.

Det politiske flertal bag den nye deadline til Intervare består af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Frie Grønne.

Men fra den anden side af striden er man uenig med flertallet og beslutningen, som Intervare tager »skarp afstand fra« i en pressemeddelelse.

»Vi er helt uenige i den afgørelse, det politiske flertal har truffet. Sagen har principiel betydning for både Intervare og en række andre private leverandører til det kommunale Danmark. Vi vil derfor nu afvente, at vi får udlagt det politiske flertals beslutning i en formel og juridisk gældende version. Herefter vil vi tage endelig stilling til, hvad vi så gør,« siger Intervares kommercielle direktør, Mikkel Pilemand, ifølge pressemeddelelsen.

Han uddyber, at Intervare ikke har planer om at stoppe kontrakten med Københavns Kommune, før den udløber om cirka seks måneder.

»Vi har ansvaret for at bringe dagligvarer ud til over 2.000 ældre og udsatte borgere i Københavns Kommune. Dem lader vi ikke i stikken.«