København og kommunerne nord for hovedstaden bonner ud med skidt erhvervsklima: »Det er for nemt«

Endnu en gang ligger hovedstaden i den tunge ende, når det kommer til, hvor erhvervsvenlig en kommune er. Det skyldes blandt andet, at Københavns Kommune er blevet langsommere til at behandle sager om byggetilladelser.

Københavns Kommune er blevet langsommere til at behandle byggetilladelser, viser analyse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Københavns Kommune ligger i den tunge ende, når det kommer til, hvor erhvervsvenlig kommunen er. Hovedstaden ligger således på en 70.-plads ud af landets i alt 98 kommuner.

Det viser den årlige analyse over, hvor erhvervsvenlige kommunerne er, fra erhvervsorganisationen Dansk Byggeri.

Det er »trist«, mener administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen:

»Det er for nemt at være København,« siger han.

»Rigtig mange ting er givet, fordi man er København – fordi man er hovedstaden. Man behøver ikke at have helt så meget fokus på, hvordan man skaber gode rammer for virksomhederne for at trække dem til. Derfor behøver man måske ikke at stramme sig lige så meget an som mange af de jyske kommuner, der virkelig skal kæmpe for at tiltrække virksomheder og opretholde arbejdspladser,« siger han.

Dansk Byggeri udarbejder undersøgelsen ved at sammenligne 22 parametre for kommunerne. Det er for eksempel byggesagsbehandling, udbud og kommunale investeringer. Disse kan ses her.

Det er gået ned ad bakke for København siden sidste år. I 2019 lå hovedstadskommunen nummer 52, mens den i år altså er raslet ned til nummer 70.

Det skyldes blandt andet, at ventetiden på en byggetilladelse er steget fra i gennemsnit 49 dage til i gennemsnit 78 dage.

»Det er et skidt tegn. Det er jo ekstremt vigtigt, hvis man som borger gerne vil slå to lejligheder sammen, eller man som virksomhed gerne vil udvide sit værksted, at man kan gøre det inden for en rimelig horisont, når man har indleveret alle papirerne. Det kan Københavns Kommune gøre noget ved. Her bør den hanke op,« siger Lars Storr-Hansen.

Solrød Kommune stikker frem

Også kommunerne umiddelbart nord for København ligger i den tunge halvdel af undersøgelsen. Rudersdal Kommune er nummer 50, Lyngby-Taarbæk 67, Gentofte nummer 65, Gladsaxe 55, mens Herlev er at finde på plads nummer 57.

Af kommuner tættest på København, der klarer sig bedst i Dansk Byggeris undersøgelse, ligger Solrød i front.

Solrød Kommune er nummer ni af de 98 kommuner i den årlige måling. Dermed er Solrød den eneste kommune på Sjælland, der ligger i topti.

Det er kommuner i Jylland, der løber med alle topplaceringer. Favrskov Kommune er absolut topscorer. Efterfulgt af Thisted, Billund, Skive, Holstebro, Varde, Vejen, Horsens, et smut til Solrød, mens Syddjurs er placeret som nummer ti.

Og det er ikke givet, at kommunerne er havnet på denne placering, mener Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri:

»De skal kæmpe mere for det. De er meget opmærksomme på deres placering og ved, at det ikke er givet, at en virksomhed vælger at lægge sig i eksempelvis Favrskov Kommune. De skal gøre sig mere umage, og det gør de. Derfor ligger de generelt bedre end de københavnske,« siger Lars Storr-Hansen.

Berlingske har kontaktet Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen (S), med henblik på at forelægge ham tallene og kritikken fra Dansk Byggeri.