Kina truer USA: Slut med vigtige forsyninger til smartphones

Kina sidder på størstedelen af afgørende vigtige metaller, som bruges i både avanceret elektronik og militært udstyr og skærper nu retorikken i handelskrigen.

De sjældne jordarter – eller jordmetaller – er vigtige ingredienser i elektronik og militært udstyr, men er dyre at udvinde, og Kina sidder på størstedelen af dem. Her ses en bastnäsit-sten, som indeholder sjældne jordarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuriko Nakao/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina trækker nu et af sine trumfkort i handelskrigen med USA: Hvis ikke ekstraafgifterne på kinesiske varer forsvinder, er det slut med adgangen til de sjældne jordarter, som er en afgørende del af både smartphones og militært udstyr.

Det er det regerende, kinesiske kommunistpartis dagblad, Folkets Dagblad, som i meget skarpe vendinger advarer USA.

»Sig ikke, at vi ikke advarede jer,« lyder ordvalget ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»USA, undervurdér ikke Kinas evne til at slå tilbage«

De sjældne jordarter – eller jordmetaller – består af 17 kemiske elementer. De er egentlig ikke så sjældne, som man troede, da man navngav dem, men de er svære at udvinde, hvilket gør dem værdifulde. Samtidig er de væsentlige bestanddele i produktionen af avanceret elektronik som computerchips, LCD-skærme, batterier og mobiltelefoner og i militært udstyr. Kina stod for omkring 80 procent af al USAs import af sjældne jordarter mellem 2014 og 2017.

Kina har ikke direkte udtrykt, at det vil begrænse salget af sjældne jordarter til USA, men kinesiske medier har skærpet retorikken. Blandt andet skrev den indflydelsesrige avis Global Times' redaktør på det sociale medie Twitter: »USA, undervurdér ikke Kinas evne til at slå tilbage«. Folkets Dagblad noterede sig USAs »ubehagelige« afhængighed af de sjældne jordarter fra Kina.

Den kinesiske præsident Xi Jinping besøgte i sidste uge en fabrik, som bearbejder sjældne jordarter. Sammen med aviskommentarerne ses det som tegn på, at Kina vil bruge sin dominerende stilling på markedet som et muligt næste skridt i handelskrigen med USA.

Australien er den eneste, større producent af sjældne jordarter uden for Kina.

Fire sjældne jordarter – fra venstre ceriumoxid, bastnäsit, neodymoxid og lanthankarbonat. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Becker/Reuters/Ritzau Scanpix.

Et spørgsmål om national sikkerhed

Eksperter, som Reuters har talt med, forventer, at Kina vil begrunde et muligt forbud med den nationale sikkerhed, ganske som USAs præsident Donald Trump gjorde det, da han for et par uger siden nedlagde forbud mod, at amerikanske virksomheder handler med og leverer varer til den kinesiske mobilgigant Huawei. Huawei er verdens største leverandør af mobiludstyr og verdens næststørste mobilproducent efter sydkoreanske Samsung.

Kina har i åretvis brugt netop den nationale sikkerhed som bevæggrund for at blokere for f.eks. brugen af Facebook i landet, ligesom Google og alle andre er underlagt den stadig skrappere, kinesiske censur. Det fik i 2010 internetgiganten til at lukke sin søgemaskine i Kina, selv om Kina er verdens største internetmarked og dermed en potentielt kæmpe indtægtskilde. Google-ledelsen har det seneste år arbejdet på en censureret søgemaskine, hvilket har fået Google-medarbejderne til at protestere voldsomt og offentligt.