Kina ramt af fatal svinepest: Det er en »gamechanger«

Den frygtede afrikanske svinepest hærger i Kina, der er verdens største svineproducent. Priserne på svin forventes at stige over hele verden af frygt for, at virussen kommer til at koste 130 millioner kinesiske svin livet.

Afrikansk svinepest hærger lige nu Kinas svinefarme og vil angiveligt ryste de globale fødevaremarkeder. Arkivfoto: Ryan Woo/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ryan Woo

Millioner af grise i Kina har mistet livet til den afrikanske svinepest, der har hærget siden august, og nu begynder verden så småt at lægge mærke til den dødbringende virus' effekt.

Det kraftige fald i Kinas svinepopulation har sendt chokbølger gennem verdens fødevareindustri. Blandt andet er aktier af kødvirksomheder i Sao Paulo og New York steget massivt. Samtidig nåede USAs salg af svinekød til Kina for nylig et rekordniveau - på trods af en told på 62 pct, der blev pålagt i løbet af handelskrigen mellem landene.

Ligesom i Kina forventer man, at priserne vil stige over hele verden, skriver Financial Times.

Udbredelsen af svinepest i Kina er en »gamechanger« ifølge Jais Valeur, der er koncernchef i Danish Crown - Europas førende svinekødsproducent.

»Vi er kun lige begyndt at se den reelle virkning af afrikansk svinepest,« siger Jais Valeur til det britiske erhvervsmedie.

Kinas svinepopulation er verdens største, og med udbredelsen af den afrikanske svinepest forventer man, at antallet af grise vil falde med næsten en tredjedel, da man sandsynligvis kommer til at miste 130 mio. svin.

Den afrikanske svinepest, som der ikke findes nogen kur mod, er dødelig og kan ramme alle racer af grise. Den nuværende bølge af svinepest begyndte i Georgien i 2007 og spredte sig til dele af Østeuropa og Rusland, inden den nåede Kina i august.

Man har tidligere hævdet fra Beijing, at situationen var under kontrol, men nu er krisen blevet ubestridelig. Det kinesiske landbrugsministerium har udtalt, at et foreløbigt skøn forudsiger, at priserne på svinekød kommer til at stige med mere end 70 pct. i anden halvdel af 2019.

Selv om der aldrig er registreret tilfælde af den dødelige svinepest i Danmark, og at svinene herhjemme ifølge Landbrug & Fødevarer ikke er udsat for stor risiko for at blive ramt, har man alligevel valgt at ville opføre det 70 kilometer lange vildsvinehegn ved grænsen til Tyskland.

Vildsvin og fodring af svin med madaffald er nemlig to hovedårsager til, at den afrikanske svinepest spredes. Sygdommen udgør ingen fare for mennesker.