Panik i Montana: Frygter, at den »perfekte invasive art« er på vej over grænsen

Krydser vildsvinene grænsen til den amerikanske stat Montana, kan det blive dyrt for svineindustrien. Det samme er tilfældet i Danmark.

Billedet er fra Frankrig, men også i USA og Danmark truer vildsvinene med at koste store summer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jean Christophe Verhaegen/Ritzau Scanpix

I den amerikanske stat Montana, der er nabo til Canada, holder de i øjeblikket godt øje med grænsen mod nord.

Årsagen er, at myndighederne i staten frygter en invasion af vildsvin fra Canada, som kan medføre store skader og omkostninger. Det skriver det lokale medie Daily Inter Lake.

Store flokke af vildsvin har de seneste år nærmet sig grænsen til Montana, og for nylig er otte voksne vildsvin set meget tæt på grænsen mellem Canada og den amerikanske stat. Tidligere har myndighederne haft en helikopter i luften for at holde øje med en flok, som man frygtede var gået ind i staten.

»Mange siger, at hvis man skulle designe den invasive art, der ville forårsage de mest udbredte skader, så er vildsvin ikke langt fra at være det perfekte eksemplar,« siger Dale Nolte til Daily Inter Lake.

Nolte står for det nationale vildsvineprogram under det amerikanske landbrugsministerium og beskriver det som en »katastrofe«, hvis vildsvinene krydser grænsen til Montana.

Store omkostninger

Problemerne med vildsvin er mangfoldige ifølge de eksperter, som Daily Inter Lake har talt med. For det første ødelægger vildsvinene landskabet, dernæst er de svære at indfange og kontrollere, de formerer sig i stor stil, og så kan de sprede sygdomme som afrikansk svinepest og mund- og klovsyge.

Ifølge Tahnee Szymanski, der er assisterende dyrlæge i Montanas departement for husdyr, vil sygdommene være et stort problem for statens svineindustri, hvis de når staldene i Montana.

The Guardian skriver, at det amerikanske landbrugsministerium vurderer, at der i forvejen er cirka seks millioner vildsvin i USA, og at de årligt forårsager skade for omtrent halvanden milliard dollar.

Men vokser bestanden af vildsvin, sådan som det ser ud til at kunne ske, hvis vildsvinene krydser grænsen til Montana, kan omkostningerne løbe op i op mod 17 milliarder kroner. Det anslår Dale Nolte til Daily Inter Lake.

Vildsvinehegnet i Sønderjylland

Sidste år vakte vildsvin også stor debat i Danmark, da den daværende VLAK-regering afsatte knap 80 millioner kroner til at bygge et 70 kilometer langt vildsvinehegn i Sønderjylland.

Arbejdet med vildsvinehegnet på den dansk-tyske grænse begyndte i januar, og i august kunne Flensborg Avis fortælle, at hegnet havde medført ødelagte afgrøder i området. Ifølge beregninger, som forskere har lavet for Fødevarestyrelsen, og som AgriWatch kunne fortælle om i sidste uge, vil et udbrud af afrikansk svinepest i Danmark koste minimum to milliarder kroner, hvoraf svineproducenterne vil stå med størstedelen af tabet.

Fra sidste efterår og mindst et halvt år frem blev kinesisk svineproduktion ramt af afrikansk svinepest. Det kostede flere millioner svin livet.