Kina advarer briter mod at diskriminere mod Huawei

Den kinesiske ambassadør opfordrer Storbritannien til at modstå amerikansk pres og vælge selv. Italiens premierminister garanterer fair behandling, mens Hollands svar på TDC nu skifter Huawei-udstyr ud uden ekstraregning.

Holdningen til den kinesiske mobilgigant Huawei som leverandør af den kommende 5G-teknologi deler vandene. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Kina advarer Storbritannien mod at gøre det vanskeligt eller umuligt for den kinesiske mobilgigant Huawei at levere udstyr til det kommende 5G-mobilnet.

Huawei, som er verdens største leverandør af mobiludstyr og desuden verdens tredjestørste smartphoneproducent, har det seneste år været under kraftig beskydning fra især USA, der er meget utryg ved selskabets tætte bånd til det kinesiske, kommunistiske styre. USA frygter, at styret kan tvinge Huawei til at bruge sit udstyr verden over til fjernaflytning og spionage, fordi en ændring af den kinesiske lovgivning pålægger kinesiske virksomheder at bistå efterretningstjenesten, når det er påkrævet. Huawei har kategorisk afvist, at det vil kunne ske.

Kinas ambassadør i Storbritannien, Liu Xiaoming, skrev søndag i et indlæg i Sunday Telegraph, at briterne bør »træffe beslutninger uafhængigt og i overensstemmelse med deres nationale interesser«.

USA truer med at lukke for efterretningsoplysninger

»Det sidste, som verden har brug for, er en form for diskriminerende tiltag mod selskaber, der er involveret i udvikling af 5G-netværk. Det sidste, som Kina forventer fra et i sandhed åbent og fair »globalt Storbritannien« er en bane, som ikke er ens for alle,« skrev han.

USA har truet sine nærmeste allierede med, at amerikanerne ikke vil levere efterretningsoplysninger til dem i samme omfang som tidligere, hvis Huawei er leverandør til kritisk infrastruktur, som telenettene overalt betragtes som.

Samtidig slog den italienske premierminister, Giuseppe Conte, fast, at Huawei ikke bliver diskrimineret, når Italien tager 5G-mobilteknologien i brug som en overbygning på de nuværende 4G-mobilnet. Det sagde han under et besøg i Kina, hvor han mødtes med Huaweis stifter og grå eminence, Ren Zhengfei.

»Jeg fortalte ham, at vi har indført visse sikkerhedsforanstaltninger, visse tiltag til at beskytte vores interesser, som kræver meget høje sikkerhedsniveauer ... ikke kun fra Huawei, men fra alle selskaber, der træder ind på 5G-arenaen,« sagde Giuseppe Conte ifølge nyhedsbureauet Reuters.

TDC har droppet Huawei

En række europæiske lande har truffet samme beslutning som Italien og indført generelt skrappere sikkerhedskrav til leverandører af al slags infrastruktur.

I Danmark har TDC i marts i år besluttet at lade Huaweis svenske konkurrent, Ericsson, overtage leverancen af antenne- og mobiludstyr. I forvejen leverer Ericsson selve kernen i TDCs mobilnet. Huawei leverer derimod både kerneinfrastrukturen og master, antenner m.m. til teleselskabet »3«, der har kontrakt med Huawei frem til 2020 på »kommandocentralen« og til 2022 på antenne- og masteudstyr, herunder udbygning og opgradering af mobilnettet.

Lækkede rapporter viste i sidste uge, at det britiske, nationale sikkerhedsråd, som premierminister Theresa May sidder i spidsen for, har sagt god for, at Huawei kan levere »ikke-kernekomponenter« til 5G-infrastrukturen, heriblandt antenner, således at selskabet ikke udelukkes. Ifølge Daily Telegraph påpeger den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, at der er grund til bekymring og forsigtighed over for Huawei, fordi selskabet er juridisk forplitet til at samarbejde med den kinesiske efterretningstjeneste.

Det hollandske svar på TDC, KPN, meddelte fredag i sidste uge, at Huawei-udstyr vil blive skiftet ud med europæiske konkurrenters i kernenettet, når KPN opgraderer til 5G-teknologien. Ifølge koncernfinansdirektør Jan Kees de Jager vil udskiftningen ikke påføre selskabet øgede omkostninger, og Huawei vil fortsat – som hos TDC i Danmark – levere udstyr til andre dele af nettet.