Karsten Ree taber millioner på sine con amore-projekter

Den danske milliardær Karsten Ree må konstatere røde tal på bundlinjen i flere af hans selskaber efter et 2018, der ikke gik helt efter planen.

Karsten Ree er en særdeles flittig investor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Karsten Ree blev i 2008 en fomuende herre, efter at han solgte Den Blå Avis til amerikanske eBay for 2,1 mia. kroner. De penge har han det seneste årti været flittig til at investere i en lang række virksomheder og projekter.

I dag har den 73-årige milliardær både direkte og indirekte ejerandele i over 40 virksomheder. 2018 var dog langt fra det mest profitable for ham, viser de netop offentliggjorte regnskaber for hans to holdingselskaber Karsten Ree Holding A og Karsten Ree Holding B.

Karsten Ree Holding A leverer et underskud på knap 36 millioner kroner for året og kan betegnes som selskabet for de af hans investeringer, der kan betegnes som hobby- eller passions-investeringer om man vil.

Blandt aktiviteterne i holdingselskabet er Karsten Rees safaripark på Djursland, samt hans rejseselskab og Safari-aktiviteter i Kenya. Derudover rummer selskabet Bladfabrikken, der ejede ugebladet Tæt På, som Karsten Ree lancerede i 2016. Ugebladet var dog langt fra en god forretning med et underskud på 5,3 mio. kr., det nye afslører regnskab og i sommeren 2018 lukkede rigmanden bladet.

Ree Park, der er en safaripark i nærheden af Ebeltoft, leverede ligeledes et underskud på 6,1 mio. kroner og Kærager, der er et selskab, som driver udlejning af ejendomme samt driftsmateriale til safariparken måtte sluge et underskud på 10 mio. kr.

Bedre gik det for Park Travel, der blandt andet rummer Karsten Ree ferie- og safariaktiviteter i Kenya. Selskabet leverede et overskud på 2,8 mio. kr.

Det resterende underskud på cirka 16 mio. kr. i Karsten Ree Holding A kan tilskrives tab på investeringer og værdipapirer.

Kæmpe tab på aktier

Det absolut største tab for den danske rigmand tager han dog med Karsten Ree Holding B, som rummer langt flere investeringer i større virksomheder og ikke mindst hans omfattende investeringer i teknologiaktier.

Berlingske Business har tidligere beskrevet, hvordan Karsten Ree tabte i omegnen af en kvart milliard på teknologiaktier i løbet af det forgangne år, hvor aktierne tog et massivt dyk i løbet. I november fortalte han til netop Berlingske om tabet.

»Da jeg er tungt eksponeret mod amerikanske techaktier, har jeg i øjeblikket et negativt afkast på 15 procent – og jeg har prøvet at være i nærheden af minus 30 procent, så det har været noget af en rutsjebanetur. Tabet på aktierne er på cirka 400 mio. kroner, mens jeg har lidt gevinst på dollaren, så jeg har et minus på cirka 250 mio. kroner i år,« sagde Karsten Ree ved den lejlighed.

Årsregnskabet for 2018 afslører, at facit blev et tab på 261 mio. kr. på de finansielle poster. I 2017 tjente Karsten Ree cirka 950 mio. kroner på aktier, da det var et gyldent år for aktier og noget tyder på, at han kan vinde meget af det tabte tilbage, da flere at de store tech-selskaber er steget i år siden årsskiftet.

Udover de massive aktieinvesteringer ligger der i det såkaldte holdingselskab B investeringer i yderligere 15 selskaber. Heriblandt Ree Golf i Helsinge, Ree Automobiler, Ree Shipping og Spinning Jewelry.

På trods af et underskud på 211 mio. kr. i det holdingselskab beskriver han alligevel udviklingen i ledelsesberetningen som tilfredsstillende trods finansielle udsving. Han forventer et positivt resultat i næste årsregnskab.

Brændte fingre

Efter Karsten Ree solgte Den Blå Avis til amerikanske eBay i 2008 har erhvervsmanden flere gange brændt nallerne på sine investeringer. I 2011 mistede Karsten Ree 800 mio. kr. på Amagerbankens krak, og blot et år efter tabte han 80 mio. kr. på luftfartsselskabet Cimbers konkurs.

Bedre gik det, da Karsten Ree i sommeren 2012 gik ind i Nokia-aktien og blot 15 måneder senere tjente 560 mio. kr. på sit dristige sats.