Kæmpe koncern giver ansatte fem dages løn for fire dages arbejde

I de næste 12 måneder skal 81 ansattes erfaringer med en kortere arbejdsuge afgøre, om 155.000 kollegaer skal følge trop. Og det må ikke medføre meget lange arbejdsdage, understreger direktøren.

Vil en kortere arbejdsuge betyde gladere, sundere og mere produktive medarbejdere? I det næste år skal det i New Zealand afprøves, om man kan klare sig med fire arbejdsdage på en uge, uden at det går ud over forretningen, og uden at arbejdsdagene bliver meget lange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fiona Goodall/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løn for fem dage, men kun fire dage på arbejde.

Det er der nok mange, der drømmer om. For 81 ansatte i den internationale Unilever-koncern bliver det nu virkelighed, og deres erfaringer vil afgøre, om alle deres 155.000 kollegaer verden over gør dem følge.

Fire dage fra næste uge

Unilever er verdens største teforretning med temærkerne Lipton, Pukka Herbs og PG Tips og ejer blandt andet også sæbemærket Dove. Koncernen kaster sig nu ud i sit hidtil største forsøg med en firedages arbejdsuge. En række andre større virksomheder har de seneste to år forsøgt sig med samme koncept for at finde ud af, om det gør de ansatte gladere, sundere og mere produktive.

Unilever prøver det af i New Zealand, hvor de 81 ansatte i de kommende 12 måneder kun skal på arbejde fire af ugens ellers fem normale arbejdsdage, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Forsøget begynder i næste uge og vil vare til december 2021.

»Jeg har kollegaer i hele verden, som siger: Kvaj jer nu ikke, for vi vil også gerne prøve det på et tidspunkt i fremtiden,« fortæller Unilevers administrerende direktør i New Zealand, Nick Bangs, til avisen.

Må ikke betyde meget lange arbejdsdage

Han understreger, at det ikke må ende med, at de ansatte i stedet får fire meget lange arbejdsdage.

»Så har vi skudt helt ved siden af. Det handler om at ændre måden, som vi arbejder på,« siger Nick Bangs, som selv påtænker at holde fri hver onsdag eller torsdag.

Unilever har ingen produktion i New Zealand. De 81 ansatte sælger og distribuerer selskabets varer, og derfor vil der skulle tænkes anderledes i andre lande, hvor de ansatte også producerer varer.

Andre har gode erfaringer

Den amerikanske softwaregigant Microsoft tilbød i august 2019 sine ansatte i Japan, hvor arbejdsdagene hører til verdens længste, at de kunne gå ned på fire arbejdsdage om ugen. Det medførte, at produktiviteten voksede.

I 2018 valgte det newzealandske ejendomsselskab Perpetual Guardian at give alle 240 medarbejdere en ugentlig fridag med fuld løn i otte uger. Det gav så store stigninger i produktiviteten, at det blev gjort permanent.

Den newzealandske premierminister, Jacinda Ardern, tilskyndede i maj i år virksomhederne i landet til at overveje en firedagesuge for dermed at give de ansatte større fleksibilitet under coronaepidemien. Oveni kunne det så måske sætte gang i den hjemlige turisme, sagde hun, uden at regeringen dog selv har taget ideen til sig.

Selv om det lyder forjættende, kan der dog være praktiske vanskeligheder ved at gå ned til en firedages arbejdsuge. Forskningsinstitutionen Wellcome Trust i London måtte sidste år erkende, at det end ikke ville være muligt at afprøve konceptet uden »en uacceptabel forstyrrelse« af forretningen.