Kåre Schultz holder kursen med lunkent regnskab i Tel Aviv

Med et regnskab, der lige præcis overgik markedets forventninger, holder Kåre Schultz fast i, at der skal spares omkring 19 milliarder kroner i Teva inden udgangen af dette kalenderår. Medicinalselskabets aktie falder en anelse i det såkaldte formarked.

Teva-topchef Kåre Schultz nærmer sig målet med en gigantisk spareplan til omkring 19 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Kåre Schultz’ forkromede spareplan i medicinalgiganten Teva holder tidsplanen, men der var ingen positive overraskelser i posen til investorerne, da den danske topchef torsdag over middag fremlagde selskabets regnskab for årets første kvartal.

Med det yderste af neglene lykkedes det for Kåre Schultz at slå analytikernes forventninger til indtjeningen i årets første tre måneder, hvor Teva tjente 60 cent pr. aktie – marginalt over analytikernes bud, der lød på 59 cent pr. aktie.

»Det andet år i vores toårige omstruktureringsprogram har fået en lovende start. Vi har kurs mod at reducere vores samlede omkostningsbase med tre milliarder dollar ved udgangen af ​​2019 og har opnået en reduktion på 2,5 milliarder dollars til dato, mens vi samtidig fortsætter med at nedbringe vores gæld,« siger Kåre Schultz i forbindelse med regnskabet.

Investorerne havde umiddelbart lidt svært ved at finde ud af, hvordan de skulle tackle dagens nyheder fra den danske topchef. Teva-aktien lagde efter regnskabet ud med en pæn stigning i det såkaldte formarked, men omkring kl. 14 dansk tid havde medicinalaktien kurs mod et mindre fald.

Kåre Schultz skabte i sin tid i Lundbeck en regulær kursfest, men efter 18 måneder som topchef i Teva har den danske topchef ikke formået at hæve selskabets aktiekurs.

I august 2018 nåede Teva-aktien under Kåre Schultz et foreløbigt højdepunkt, men den er siden faldet med omkring 40 procent frem til i dag.

Nedturen hos Teva kan et langt stykke af vejen tilskrives, at investorerne generelt har været lunkne på medicinalselskaber med kopiprodukter på hylderne.

Kåre Schultz, topchef i medicinalgiganten Teva

»Vi har kurs mod at reducere vores samlede omkostningsbase med tre milliarder dollar ved udgangen af 2019«


I et forsøg på at få den gældsplagede medicinalgigant Teva på fode igen fremlagde Kåre Schultz i december 2017 en gigantisk genopretningsplan, der skulle redde medicinalselskabet ud af gældssuppedasen.

Det korte referat af danskerens plan lyder sådan her: Der skal spares 19 milliarder kroner, der skal fyres 14.000 medarbejdere, der skal lukkes omkring 25 fabrikker – alt sammen inden for to år.

Tidligere på året kunne Kåre Schultz på en stor medicinalkonference i USA fortælle, at omkring 10.000 ansatte er blevet sat fra bestillingen i Teva på blot et år.