Jyske Bank blæser til kamp mod hvidvask: Afviser nu en særlig type kunder

Her er de vigtigste ting, du skal vide fra morgenstunden. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Jyske Banks direktør Anders Dam takker nej til kunder unden en revisor. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen.

Og velkommen til ugens allersidste business-overblik, hvor vi blandt andet kigger på Jyske Banks beslutning om at afvise kunder uden en revisor i et forsøg på at bekæmpe hvidvask. Men inden det skal vi en tur forbi pensionsdebatten, og hvorfor danske seniorer arbejder mindre end vores nordiske landsmænd.

1
Danske seniorer halter bagud i forhold til Sverige og Norge

Danmark er på vej til at få verdens højeste pensionsalder, men lige nu er danske seniorer faktisk, dem der arbejder mindst i Norden. Ifølge en ny rapport fra de rige landes samarbejdsorgan, OECD, ligger beskæftigelsesgraden for danskere mellem 55 år og 64 år på 70,3 pct., mens den i Norge er oppe på 72,2 pct. og 77,7 pct. i Sverige.

Det skriver Berlingske Business fredag.

Den lavere beskæftigelse er til trods for, at efterlønsreformen har fået stadigt flere danskere over 60 år til at blive på arbejdsmarkedet.

Men netop efterlønsordningen er en af grundene til, at nordmændene og svenskerne bliver længere på arbejdsmarkedet. Der eksisterer nemlig ingen former for tidlig tilbagetrækning hos vores naboer, og derfor ikke har haft mulighed for at trække stikket tidligt, forklarer professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand Torben M. Andersen.

Han påpeger også, at pensionsalderen i øjeblikket er højere i Norge og Sverige, så de bliver tvunget til at blive længere på arbejdsmarkedet.

»Vi kommer fra baghjul. Vi har haft lavere tilbagetrækningsalder end både nordmændene og svenskerne. Det har været med til at gøre, at deres beskæftigelsesgrad for seniorerne er højere end i Danmark. Vi er ved at lære med de vedtagne reformer, men vi er ikke nået til vejs ende i vores tilpasningsproces,« siger Torben M. Andersen.

2
Jyske Bank går til kamp mod hvidvask gennem revisorløse kunder

Direktør i Jyske Bank, Anders Dam, er begyndt at afvise virksomheder uden en revisor i et forsøg på at bekæmpe mistænkelige forretninger.

Overfor Jyllands-Posten forklarer han beslutningen med, at en intern undersøgelse har afsløret, at revisorløse kunder i højere udstrækning befinder sig i den gruppe, Jyske Bank indberetter til bagmandspolitiet for mistænkelige transaktioner. I 2018 indberettede banken 625 virksomheder for hvidvask, hvoraf 622 ikke havde en revisor. 53 af dem var såkaldte enkrones-selskaber, som regeringen netop er i gang med at afskaffe.

Virksomheder behøver ikke at have en revisor, hvis de i to regnskabsår i træk ikke overskrider to af tre kriterier: flere end 12 fuldtidsansatte, en nettoomsætning på 8 mio. kroner og en balancesum på 4 mio. kroner.

Jyske Bank er den første danske bank til at indføre revisorpligt overfor sine kunder.

»Politikerne har i mange år lempet reglerne for virksomhederne, men de langsigtede konsekvenser af at give lov til at fravælge revision har ikke været positive. Vi gætter på, at mange af de mistænkelige transaktioner sker for at hvidvaske penge og unddrage skatter og moms,« siger Anders Dam til Jyllands-Posten.

Læs også: Jyske Bank-bossen: »Der er næppe noget at sige til, at politikerne er vrede på bankerne«

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Axcel scorer kassen ved virksomhedssalg

Danmarks største kapitalfond, Axcel, sælger it-virksomheden Conscia af til kapitalfonden Nordic Capital for over 3 mia. kroner, skriver Børsen. Axcel betalte i 2015 cirka 500 mio. kroner for en majoritetsaktiepost i Conscia, og ifølge Børsen lander størstedelen af gevinsten fra salget i Axcels lommer.

Conscia-investeringen ligger i en af Axcels fonde, der blandt andet tæller ATP som investorer, som dermed også får glæde af milliardsalget.

Partner i Axcel Christian Bamberger Bro beskriver salget som en »kanoninvestering«.

Conscia har hovedkontor i Brøndby og blev stiftet i 2003. Virksomheden leverer it-infrastrukturløsninger og døgnservice inden for inden for netværk, datacenter, sikkerhed og mobilitet.

4
Danske aktier blandt verdens bedste i februar

Det var en forrygende februar for Danmarks eliteindeks, og det endte med en 6,3 pct. månedlig stigning. Det gjorde danske aktier til nogen af verdens bedste sidste måned, kun slået af Grækenland og Kina. Det skriver Berlingske Business.

Den flotte præstation kom på baggrund af to parametre: For det første var regnskabssæsonen bedre end frygtet og målt på indtjeningsforventninger også bedre end i udlandet. For det andet er danske aktier nogle af de mest rentefølsomme papirer i verden og ligger i et smørhul, når der som nu er middelmådig vækst og lave renter.

Det bør investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • I dag d. 1. marts var Trumps oprindelige frist for indgåelse af en handelsaftale med Kina. Fristen blev som bekendt udsat, det reagerede markederne positivt på, og handelsoptimismen har på det seneste givet luft til fx. kinesiske aktier. Vi vurderer dog, at meget af optimismen allerede er indpriset i markederne, og vi anbefaler, at man ikke hopper med på vognen. Investorerne vil i dag følge med i de fortsatte signaler fra USA og Kina, og tager man signalerne for gode varer, så virker det som om, at Trump er mere opsat på en aftale end flere af sine kollegaer.
  • I lyset af gårsdagens svagere end forventet officielle erhvervstillidstal har investorerne her til morgen ekstra fokus på den private erhvervstillid fra Kina, som som her til morgen fortsat giver lidt optimisme og stiger fra sidste måned. Investorerne vil især interessere sig for, om det økonomiske opsving stabiliserer sig. Derfor bliver det også interessant at følge de endelige erhvervstillidstal for fremstillingssektoren for Europa, USA, og Japan, hvor vi det seneste års tid har set en kraftig divergens mellem USA og resten af verden. Begynder vi at se en bedring i disse tal de kommende måneder, vil det give fornyet energi til aktieopsvinget.
  • Fra USA vil vi også få det meget fulgte ISM erhvervstillidstal fra fremstillingssektoren, og derudover data for privatforbruget i USA. Det sidste er særligt interessant oven på et katastrofalt tal for detailsalget i december tidligere på måneden. Vi forventer, at den for væksten meget vigtige amerikanske forbruger stadig er købelysten som følge af en fortsat høj erhvervstillid og lav arbejdsløshed. Fremadrettet vil det forventes, at væksten aftager en smule, men dog slet ikke i det tempo som var indikeret af månedens detailsalgstal.

Markederne lige nu:

Der er grønt over næsten hele linien i dag, både i handlen i Asien og førmarkedet i Europa og USA.

Nikkei 225: +1 pct.
Hong Kongs Hang Seng: +0,5 pct.
China Shanghai Composite: +1,7 pct.
Sydkoreas Kospi: Lukket i dag