Danske aktier blandt verdens bedste efter »perfekt klima« i februar

Danmarks eliteindeks er nu steget over ti pct. siden nytår, hvilket får én aktieanalytiker til at råbe vagt i gevær.

Danske aktier var de bedste i Vesten i februar og er nu steget over ti pct. i 2019.   Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Manan Vatsyayana/Ritzau Scanpix

Det gik rigtig godt for danske aktier i februar. Så godt, at eliteindekset C25 endte februar måned blandt verdens allerstærkeste, kun slået af markederne i Grækenland og Kina.

C25-indekset steg 6,3 pct. i februar, hvilket nemt sender det forbi blandt andet Tysklands gevinst på 2,6 pct. og Nasdaqs afkast på 3,8 pct. og samtidig markerer den bedste måned siden november 2015. Månedens højdespringer er Kina, der stadig forsøger at indhente de kæmpe tab fra 2018.

Den stærke danske præstation over den forgangne måned kommer ifølge Michael Friis Jørgensen, chef for aktieanalyse i Alm. Brand, på baggrund af to parametre: For det første var regnskabssæsonen bedre end frygtet og målt på indtjeningsforventninger også bedre end i udlandet. For det andet er danske aktier nogle af de mest rentefølsomme papirer i verden og ligger i et smørhul, når der som nu er middelmådig vækst og lave renter.

Det er, fordi de historisk lave renter tvinger investorerne til at lede efter profitter andre steder end i obligationsmarkedet, og danske aktier er godt nok dyre, men bliver også betragtet som sikre og med et større afkastpotentiale. Samtidig er det danske marked også af såkaldt defensiv karakter, hvor virksomhedernes indtjening ikke er afhængig af den globale vækst for at klare sig godt. Diabetikere har for eksempel stadig brug for insulin i en recession, mens ølforbruget traditionelt også er immunt over for økonomiske cykler. C25-indekset har overvejende defensive aktier, blandt andre Novo Nordisk, Ørsted, Carlsberg og William Demant.

Omvendt, når økonomien buldrer derudad, søger investorerne over i mere vækstafhængige aktier, for eksempel Sveriges store industriselskaber. Høj vækst kaster normalt også højere renter af sig, hvilket gør danske aktier mindre attraktive.

»Vi er meget rentefølsomme, så vi har haft et perfekt klima for danske aktier. Når man så kombinerer med regnskaberne, og at vi var nogle af dem, der fik allermest smæk i efteråret, så har danske aktier været det helt rigtige sted i februar,« siger Friis Jørgensen.

Alm. Brand anbefalede i december for første gang i tre år at købe danske aktier efter at have været meget negative over for dem.

»Goldilock«-scenariet fortsætter

Aktiemarkeder verden over tordnede nedad i efteråret og ramte bunden lige omkring jul, da bekymringer over lavere global vækst samtidig med stigende renter i USA gjorde investorerne bange. Siden da er der kun kommet flere tegn på en opbremsning i økonomien – særligt i Europa og Kina – men den amerikanske centralbank, Fed, har ageret redningsplanke og sagt, at den ikke vil hæve renten yderligere.

Det giver, hvad Friis Jørgensen betegner som et »Goldilock«-scenarie med reference til historien om »Guldlok og de tre bjørne«, hvor hovedpersonen ikke vil have grøden for varm eller for kold, men lige tilpas. I aktieverdenen refererer det til en tilstand, hvor der stadig er økonomisk vækst, som er lige præcis så svag, at centralbankerne ikke tør hæve renten af frygt for at kvæle det spæde opsving.

»Jeg tror, at Goldilock fortsætter og vil være en af de stærkeste drivere i markedet på den korte bane, og der ligger danske aktier rigtig lunt i svinget. Samtidig kan pengene meget vel begynde at søge mod Europa efter i lang tid at have søgt mod USA, og flere af de penge kan lande på det danske dørtrin,« siger Alm. Brand-analytikeren.

Solide, men dyre

Efter februars spurt er C25-indekset nu klatret næsten 11 pct. i 2019, en bemærkelsesværdig stigning efter 2018s nedtur på 13 pct. Trods den store optur tror Friis Jørgensen stadig, at danske aktier kan stige tre-fem pct. hen over sommeren, men at efteråret kan give udfordringer.

Hos Sydbank vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen, at C25 kan stige til omkring 1.125, hvilket er 2,3 pct. over torsdagens kurs i 1.100. Han påpeger, at aktiekurserne i forhold til den forventede indtjening, det såkaldte price-earnings ratio, lige nu er over 18, hvilket historisk set har været et dårligt tidspunkt at købe på.

»De er på det parameter så dyre nu, at hvis man historisk havde købt på det her tidspunkt, så ville man have haft negativt afkast om et år. Så det får mig til at råbe vagt i gevær,« siger Jacob Pedersen.

»Det er ikke sådan, at jeg ser danske aktier falde drastisk, men i øjeblikket ser jeg det største afkastpotentiale i amerikanske aktier eller Fjernøsten,« tilføjer han.