Jesper Buchs livsværk brager frem på børsen efter nyhed om milliardfusion

Takeaway-platformen Just Eat, der i 2001 blev stiftet i Danmark, brager frem på børsen i London, efter en hollandsk takeaway-kæde ifølge Bloomberg har budt omkring 42 mia. kr. for platformen. Sky dansk aktionær står til stor gevinst.

Just Eat blev stiftet i Danmark i 2001 af Jesper Buch, der i 2005 solgte en del af aktierne til udlandsdanskeren Bo Ladegaard Bendtsen. Den sky udlandsdansker har siden tjent styrtende på sin aktiepost, der før handlen mandag skulle være 4,8 mia. kroner værd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Nyheden om, at hollandske Takeaway.com vil slå pjalterne sammen med Just Eat, er tilsyneladende sød musik i investorernes ører.

I hvert fald sendte de mandag morgen Just Eats aktie i vejret. Den var omkring åbningen oppe med 25 pct. og endte dagen med et hop på knap 24 pct.

De to takeaway-platforme er blevet enige om at gå sammen i et nyt fælles selskab under navnet Just Eat Takeaway.com. Det oplyser Just Eat til børsen i London, hvor selskabet er noteret.

Den danske serieiværksætter og investor Jesper Buch var med til at etablere firmaet i 2001 i sin kælder i Kolding med fire venner. Idéen kom, da han studerede i Norge. Her ville han bestille en pizza, men kunne ikke finde nummeret til pizzeriaet online. Derfor tænkte han, at danskerne måtte savne en fælles webside med danske restauranter.

Han fik ret. I 2011 solgte han virksomheden, der gjorde ham til mangemillionær.

Siden da er det gået fremragende for Just Eat, der sidste år omsatte for over seks milliarder kroner og tjente næsten en milliard kroner. Selskabet har omkring 3.600 ansatte.

Sky dansker tjener milliarder

I 2005 solgte Jesper Buch en del af aktierne til udlandsdanskeren Bo Ladegaard Bendtsen. I den forbindelse rykkede Just Eat også sit hovedsæde til London.

Bo Ladegaard Bendtsen, der stadig ejer en aktiepost på 13,41 pct. gennem det sydafrikanske selskab SM Trust, har tjent en formue på sit ejerskab af Just Eat. I 2005 betalte han 17 millioner kroner for aktierne, som han købte af Jesper Buch, der på daværende tidspunkt skulle bruge pengene på at ekspandere i England.

Før handlen mandag skulle den sky udlandsdanskers aktiepost være hele 4,8 milliarder kroner værd.

Der er imidlertid ikke mange, der ved, hvem Bo Bendtsen er, hvor han bor, og hvor meget han er værd. Børsen har tidligere spurgt Jesper Buch om kontakt til Bendtsen, hvortil svaret lød:

»Ingen har kontakt til Bo Bendtsen.«

Bendtsens fortsatte ejerskab af Just Eat er da også godt sløret bag en række datterselskaber. Han blev oprindeligt mangemillionær på et britisk webhosting-selskab, UK2, som han var med til at stifte.

Handel til 42 mia. kroner

Øget konkurrence har de seneste år presset Just Eat, og en af dens storaktionærer, Cat Rock, har talt varmt for en sammenlægning med en veldreven konkurrent. Cat Rock har nemlig kritiseret den nuværende ledelse for at være for langsom til at træffe beslutninger.

Ifølge Neil Wilson, der er markedsanalytiker hos Markets.com i London, får de to kæmper nu tilsammen en størrelse, der gør dem i stand til at tage kampen op mod store konkurrenter som Deliveroo, Uber Eats og Amazon, der også er til stede flere steder, hvor de tilbyder lignende tjenester.

»Tilsammen vil de få en markedsværdi på omkring 74,5 mia. kroner og de kritiske røster om mangel på erfaring i toppen af Just Eat bliver nu begravet,« siger han med henvisning til, at selskaberne har meddelt, at Mike Evans, der på nuværende tidspunkt er bestyrelsesformand for Just Eat, skal være formand for den samlede gruppe, mens Jitse Groen, der er direktør i Takeaway.com, skal være direktør. Dermed ser Just Eats nuværende direktør ud til at stoppe.

Handlen indebærer en pris på Just Eat på 731 pence pr. aktie. Selskabet lukkede fredag i 635,60 pence, så det er en præmie på 15 pct. i forhold til fredagens lukkekurs, og prisen løber op i fem mia. pund svarende til knap 42 mia. kroner.

Derudover får aktionærerne i Just Eat tilbudt omkring en tiendedel af en Takeaway.com-aktie for hver Just Eat-aktie, de ejer. Det vil betyde, at Just Eats aktionærer vil eje 52,5 procent af den nye sammensmeltning, hvis den går igennem.

Modbud kan være på vej

Siden åbningen på børsen i London mandag er aktien altså blevet dyrere end budprisen. Når aktien er steget så meget efter nyheden om fusionen, skyldes det ifølge Neil Wilson, at investorer tror, at der er mulighed for en »budkrig« med potentielt Amazon, efter at konkurrencemyndighederne i juli midlertidigt stoppede Amazons investering i den britiske takeaway-platform Deliveroo.

Også svenske Delivery Hero, amerikanske Uber Technologies og japanske SoftBank Group bliver nævnt som mulige bydere på Just Eat.

Takeaway.com, der er fra Holland, har vundet omkring 14,1 mio. kunder i hovedsageligt vest- og østeuropæiske lande, mens Just Eat har opbygget en kundebase på over 26 mio. og er gået ind på en række markeder i engelsktalende lande såsom Storbritannien, Australien og Canada samt sydamerikanske og europæiske lande, herunder Danmark. Det eneste land, hvor de to platforme har konkurreret om kunder, er i Schweiz.