»Jeg elsker initiativ, en lille grad af oprørskhed, selvstændig omtanke og grundlæggende ligeværdighed«

En af landets mest markante erhvervskvinder, headhunteren Eva Zeuthen Bentsen, synes, at det er på høje tid, at vi dropper historien om, hvem det er mest synd for.

Eva Zeuthen Bentsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»I det hele taget er jeg træt af corona-værdiladethed og de ord, der er knyttet til det. Om hvem, det er mest synd for; hvem, der er berettiget til hjælpepakker med mere; hvem, vi bør lytte til; hvad, vi bør gøre. Jeg elsker initiativ, en lille grad af oprørskhed, selvstændig omtanke og grundlæggende ligeværdighed – og det er ting, der er udfordret i hele tonen.«

En af landets mest markante erhvervskvinder, headhunteren Eva Zeuthen Bentsen, synes, at det er på høje tid, at vi dropper historien om, hvem det er mest synd for. Med en fortid som hospitalsdirektør og medlem af regeringens ledelseskommissionen forstår hun dilemmaerne, som coronakrisen har skabt for sundhedssektoren og samfundet. I 2019 tiltrådte Eva Zeuthen som fast kommentator for Berlingske Business.

Gode spørgsmål er altid godt stof. Berlingskes erhvervsredaktion har gravet lidt i de 37 spørgsmål, som den franske forfatter Marcel Proust – ham, der skrev mammutværket »På sporet af den tabte tid« – i slutningen af 1800-tallet gjorde populære. Det er værd at kigge på alle 37 spørgsmål, som på hver deres måde sørger for, at man kommer helt rundt om en person som den nye klummeskribent på Berlingske Business, Eva Zeuthen.

Men der ligger også noget i begrænsningens kunst, så Berlingske har skåret de 37 spørgsmål ned til ti og givet dem et tvist.

1) Hvad er din sindstilstand lige nu?

Noget forstemt. Omgivet af corona og usikkerhed om julefejring og sygdomsforløb. Men grundlæggende føler jeg mig privilegeret. Og lettere utålmodig. Privilegeret, fordi jeg ikke har nære relationer, der sidder på plejehjem eller lignende og skal imødegå en ensom tid. Privilegeret, fordi min arbejdssituation ikke er så påvirket af corona og restriktioner, som mange andre menneskers. Men også utålmodig, fordi jeg jo ligesom alle andre venter på vacciner og en vis form for normalitet i forhold til sociale og arbejdsmæssige aktiviteter. Og endelig ret bekymret for de stigende indlæggelsestal.

2) Hvad var dit lykkeligste øjeblik i 2020?

Da verden lukkede midlertidigt op, og min mand og jeg kunne modtage alle vores børn, svigerdatter og barnebarn i Nice Lufthavn og tage til sommerhuset i Provence og være der.

3) Hvad betragter du som din største bedrift i 2020?

Jeg er meget glad for, at vi i Zeuthen Storm har klaret coronaskærene. Vi lever jo af høj tillid, relationer, faglighed og netværk – alt sammen elementer, der udvikles og trives bedst i fysiske møder. Vi var alvorligt bekymrede i marts og april – primært fordi staten har taget ansættelser på direktionsniveau tæt ind til kroppen og næsten udelukkende rekrutterer internt – men det er lykkedes os at omdirigere og levere til private virksomheder i højere grad end før. Det er stort ansvar at have medarbejdere, være ansvarlige for deres arbejdsliv og indtjening og meget tungt at skille sig af med dem, når der ikke er opgaver nok. Derfor er man ret lykkelig, når opgaver lander, og der er travlt i butikken.

4) Hvilket ord blev brugt for meget i 2020 – og hvorfor?

Nysmittede. Ville hellere, at vi koncentrerede os om antallet af indlagte og belastning på intensivpladser. Det er her, udfordringen og alvoren ligger. Men i det hele taget er jeg træt af corona-værdiladethed og de ord, der er knyttet til det. Om hvem, det er mest synd for; hvem, der er berettiget til hjælpepakker med mere; hvem, vi bør lytte til; hvad, vi bør gøre. Jeg elsker initiativ, en lille grad af oprørskhed, selvstændig omtanke og grundlæggende ligeværdighed – og det er ting, der er udfordret i hele tonen.

5) Hvem var din yndlingspolitiker i 2020 – og hvorfor?

Jeg har ikke yndlingspolitikere, og det med yndlingspersoner hører for mig mest hjemme i en privatsfære. men jeg har været glad for at hjælpe Folketinget Præsidium med at finde ny direktør til Folketinget. Og i den forbindelse har jeg sat stor pris på samarbejdet med Folketingets formand, Henrik Dam, hans navigeringsevner, personlighed og ordentlighed. Man må også sige, at Folketinget som institution har leveret varen i et corona-landskab, hvor demokratiet udfordres af en forkærlighed for hastighed, synlighed og dagsordenssættelse.

6) Hvad er den største fejl, politikerne på Christiansborg har begået i 2020?

At de ikke i højere grad har efterspurgt data og evidens på, hvordan Corona rent faktisk smitter, så vores restriktioner kunne være langt mere målrettede.

7) Hvilken reform, der er gennemført i Danmark, beundrer du mest?

Hvis jeg skal se på det seneste år, så beskæftigelsesreformen. Jeg har meget lidt ros tilovers for kommunernes beskæftigelsesindsats helt overordnet. Det er beskæmmende, hvor få der kommer i arbejde, og hvor meget forskel der er fra kommune til kommune. Så godt, at der er skåret og præciseret der. Og godt, at det er en reform med bred opbakning. Jeg synes jo at det vigtigste styringsområde i et velfærdssamfund er, at folk har et arbejde, at de får en uddannelse, og at sundhedsvæsenet fungerer. Vi savner en sundhedsreform, folkeskolereformen er slået tilbage til start, fordi implementeringen mislykkedes, og generelt er det karakteristisk, at embedsmænd er dygtige til at udtænke reformer og sikre politisk opbakning, men dårlige til at implementere og drifte. På den måde er mange reformer op ad bakke.

8) Hvem er din største helt eller heltinde i 2020?

Jeg har generelt stor respekt for folk, der starter virksomhed, skaber arbejdspladser og kombinerer det med et grønt og klimamæssigt islæt. Men i år er anderledes. Og jeg synes, at der er lidt helt over Jens Lundgreen (professor i infektionssygdomme, red.) Saglig, evidensbaseret, kommunikerende, afstår fra værdiladethed og politiske udmeldinger. Som gruppe har jeg meget respekt for alle de offentligt ansatte i offentlige forvaltninger, der faktisk har arbejdet i døgndrift, siden epidemien kom til Danmark.

9) Hvis du kunne lave en beslutning, som du traf i 2020, om, hvad ville den være?

Det egner sig ikke til avisen, som man siger. Men jeg har en tendens til at sige ja til for meget.

10) Hvad er det værste, du kan forestille dig om 2021?

En ny epidemi. Der er ingen, der orker mere. Vi savner begrundelser for, hvorfor man gør, som man gør. Og jeg har børn med egne restauranter og cafeer, som savner at være i gang. Venner, der savner at være fysisk på arbejde. Virksomheder, der er truet. Lediggang er roden til al ondt.