Iværksætter ville gøre en forskel og fandt på klimaløsning

Iværksætter Jesper Rølund var ikke tilpas i et arbejdsliv, der kørte på rutinen. Han ville ud af hamsterhjulet og søgte derfor efter en større mening med sit arbejde. Resultatet blev til virksomheden SpaceInvader, som også gør noget godt for klimaet.

Jesper Rølund er uddannet arkitekt og smed. Med den kombination udviklede han et pallesystem til transportvirksomheder, så de ved at udnytte pladsen i lastbilerne kan reducere antallet af biler på vejene og mindske CO2-udledningen. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen Fold sammen
Læs mere

Iværksætter Jesper Rølund har altid fået ideer, kastet dem op i luften og grebet nogle af dem. Men han søgte særligt efter netop den idé, der både gav mening for ham selv og kunne påvirke noget større.

»Jeg vidste ret tidligt, at jeg gerne ville arbejde med noget, der gjorde en forskel. Noget, der kunne løse nogle konkrete problemer. Det skulle ikke bare være noget fancy design. Ud af alle de her ideer, jeg har, syntes jeg, det var vigtigere at prioritere dem, der kunne noget i forhold til klima eller energi,« siger han.

Og Jesper Rølund fandt den idé, der gav ham mod til at springe ud af det sikre arbejdsliv for at sætte blus under iværksætterdrømmen.

Jesper Rølund, stifter af SpaceInvader

»Jeg ville lave noget, der gav mere mening for mig end bare at stå op klokken syv hver dag og gå på arbejde. Så jeg har prøvet forskellige ting.«


Et sted mellem kunsten og håndværket

Som teenager droppede Jesper Rølund folkeskolen tidligt og gik ud efter 8. klasse. En tilfældighed betød, at han kom i smedelære på en lokal karosserifabrik i Ringsted, som er byen, han er opvokset i. Men det blev hurtigt til et arbejdsliv, som han havde svært ved at se sig selv i.

»Jeg ville lave noget, der gav mere mening for mig end bare at stå op klokken syv hver dag og gå på arbejde. Så jeg har prøvet forskellige ting,« fortæller han.

Jesper Rølund kastede sig derfor over noget, der var mere kreativt. I flere år arbejdede han med kunst og design og havde på et tidspunkt sit eget galleri. Det førte til sidst til, at han landede et sted mellem kunsten og håndværket, da han søgte ind på arkitektskolen i København.

»Stadig følte jeg mig ikke helt tilpas i selve det med at være rådgiver i byggebranchen. Jeg ville gerne bruge det til noget mere. Jeg ville skabe, bygge og opfinde noget. Det har hele tiden været drivkraften. Det er på en eller anden måde de samme kompetencer, jeg har brugt. Det er bare ikke inden for byggeri,« siger han.

Gennem sit netværk blev Jesper Rølund en dag kontaktet af den norske virksomhed ASKO, som er Nordens største fødevaredistributør. Transportvirksomheden efterspurgte en løsning, så de kunne udnytte pladsen optimalt i lastbilerne og transportere mere gods med hvert læs.

»Vi tænkte, at der måtte være et eller andet produkt, der kunne løse pladsproblemerne. Jeg kom ret hurtigt op med en skitse og en prototype, der kunne testes, fordi der var et behov derude,« lyder det fra iværksætteren.

En simpel klimaløsning

Jesper Rølund udnyttede sin baggrund som både smed og arkitekt og opfandt et forholdsvist simpelt stativ, som betyder, at man kan sætte flere transportpaller oven på hinanden og dermed udnytte hele rummet i en lastbil til at transportere varer. Det blev til virksomheden SpaceInvader, som blev etableret i 2015.

Den større mening med hele produktet er, at det kan reducere udledningen af drivhusgasser fra lastbiltrafik med 20 pct. Særligt de store transportvirksomheder kan både spare på budgettet og på CO2-udledningen.

Arkitekt og smed Jesper Rølund blev kontaktet af ASKO, Norges største distributør af mad. Virksomheden spurgte, om han ikke kunne udvikle et produkt, der kunne optimere pladsen i lastbilerne. Det blev til palleproduktet SpaceInvader, som ved at udnytte pladsen optimalt kan reducere lastbiltrafikken og dermed CO2-udledningen fra lastbiler med 20 pct. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen Fold sammen
Læs mere

»Det her udleder mindre CO2, fordi du helt simpelt kan flytte mere gods på færre lastbiler. Der fandt jeg noget, der gav mening mig for mig.«

På det seneste har SpaceInvader fået flere ansatte om bord, og Jesper Rølund kan i dag leve af sit arbejde med det pladsbesparende pallestativ.

»Nu er vi til stede i Danmark og Norge, og så skal vi videre til Tyskland og Sverige og resten af Europa inden for de næste par år,« siger han om fremtidsplanerne for SpaceInvader.