IT-Universitetet åbner center for cybersikkerhed

IT-studerende på hele universitetet skal klædes grundigere på til at modgå truslen fra hackere og blive de specialister, som Danmark i stort omfang mangler nok af.

Med lektor Carsten Schürmann i spidsen åbner IT-Universitetet på Amager et Center for Information Security and Trust (CIST), som skal skabe grundlaget for, at IT-sikkerhedsniveauet i Danmark matcher de nuværende og fremtidige cybertrusler. Foto: Jari Kickbusch Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske studerende skal have et kraftigt løft i deres viden om IT-sikkerhed. Derfor åbner IT-Universitetet på Amager nu et særligt center for IT-sikkerhed for at sikre, at der bliver uddannet de nødvendige eksperter i at modgå nuværende og fremtidige cybertrusler.

Center for Information Security and Trust (CIST) får lektor Carsten Schürmann som leder. Han har bl.a. forsket i digitalisering af valgprocesser og anses i dag for at være en af verdens førende eksperter.

»Cybersikkerhed er en af de store udfordringer for Danmark og verden. Det er ikke blot et teknisk problem men handler også om social ageren og om at designe programmer, så de er sikre fra starten af. IT-Universitetet har alle tre områder under samme tag, og derfor er det besluttet at opbygge centeret for at svare på de udfordringer, som kommer til Danmark,« forklarer Carsten Schürmann, der tidligere har været assisterende professor i datalogi ved Yale University i USA men har undervist på ITU siden 2005.

Cybersikkerhed på alle studieretninger

Han tør endnu ikke sige, hvor mange studerende der kommer. De første 20 med speciale i cybersikkerhed begyndte i januar, men centeret, som får tilknyttet 15 forskere til undervisningen, skal sikre, at cybersikkerhed indgår i alle ITUs uddannelser.

Det kræver, at man har sin bachelorgrad i datalogi på plads, før man kan specialisere sig i cybersikkerhed, hvilket tager halvandet år.

»Cybersikkerhed bidrager til alle studieretninger, så alle studerende får en del af uddannelsen fra os. Der er generelt brug for sikkerhedseksperter men også for, at de mange, der arbejder i erhvervslivet, har en forståelse for, hvordan man udvikler programmer på en sikker måde,« siger Carsten Schürmann.

IT-Universitetet, der er grundlagt i 1999 og har til huse nær DR-Byen i Ørestaden, optager over 1.000 fuldtids- og deltidsstuderende om året. I 2017 var der 2.419 studerende, heraf de 1.049 på en kandidatgrad. 382 nye studerende blev i sommeren 2018 optaget på ITUs bacheloruddannelser.

Første to projekter målrettet erhvervslivet

ITU har gennem en periode styrket undervisningen på IT-sikkerhedsområdet på de etablerede uddannelser og på kursusforløb.

Inden sommerferien vil CIST starte to nye projekter, som skal hjælpe danske virksomheder til at opruste på IT-sikkerhedsområdet. Det ene er cybersikkerhedskurser for små og mellemstore virksomheder, som Danmark er rigest på. Det andet handler om cybersikker brug af Tingenes Internet - hvor milliarder af dimser og dingenoter kobles på internetforbindelsen for at levere og modtage data - i dansk erhvervsliv. Industriens Fond har finansieret begge projekter.

En række andre universiteter, bl.a. Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitetscenter og Aarhus Universitet, har også cybersikkerhed på programmet men med større fokus på det tekniske.

»Her er vi lidt mere fuldstændige og rækker bredere,« siger centerleder Carsten Schürmann om forskellene.

En af de største trusler mod Danmark

Cyberangreb og dermed risikoen for både at få stjålet oplysninger og blive lagt ned af hackere rangerer som en af de største trusler mod Danmark, fremgår det af den risikovurdering, som Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) offentliggjorde i december.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) under FE lancerede i sidste uge en tre måneders betalt uddannelse i cybersikkerhed med mulighed for senere at blive ansat som juniorcyberanalytiker hos CFCS, der i 2020 vil åbne et døgnbemandet Nationalt Cybersituationscenter.