Interne dokumenter afslører: Carlsberg-øl var centrale i omfattende svindel med afgifter

Store mængder øl fra danske Carlsberg var omdrejningspunktet i omfattende svindel med afgifter i Sydøstasien. Topdirektør var vidende om forholdene, viser interne e-mail. Vi har allerede forsøgt at løse problemet, siger Carlsberg.

Internal emails show that Carlsberg's local subsidiary i Malaysia was aware that a large quantity of the brewer's beer was being sold without paying the statutory tax duties. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske bryggerigigant Carlsberg har i flere år været central i omfattende svindel med afgifter i det sydøstasiatiske land Malaysia. Svindlen blev angiveligt orkestreret af kriminelle mellemmænd og fandt sted, selv om bryggeriet kendte til ulovlighederne.

Det fremgår af en række interne dokumenter, Berlingske har fået adgang til, og som bekræftes af flere af hinanden uafhængige kilder.

Carlsbergs danske hovedkvarter blev detaljeret orienteret om sagen i august 2019 af en intern whistleblower, en tidligere centralt placeret medarbejder, som i skarpe vendinger advarede om, at bryggeriet var involveret i omfattende svindel med afgifter i Malaysia.

I advarslen beskrev den forhenværende medarbejder, hvordan store mængder Carlsberg-øl blev fritaget for afgifter, fordi de – på papiret – skulle sælges i den østlige del af Malaysia. Men øllene endte aldrig i Østmalaysia og blev i stedet kanaliseret ind på markedet i Vestmalaysia, hvor de blev solgt ulovligt uden afgifter.

Sådan blev den malaysiske statskasse snydt for afgifter, og både den lokale ledelse i Malaysia samt topledelsen i København var bekendt med metoden bag svindlen, lød advarslen.

»Metoden ... viser, at ledelsen bevidst har svindlet de malaysiske toldmyndigheder,« skrev vedkommende, som også forklarede, at ledelsen i Malaysia havde så detaljeret viden om den ulovlige praksis, at den »faktisk kunne estimere« mængden af de illegale øl.

Rødt flag

Berlingske er i besiddelse af dokumentation, der bakker whistleblowerens anklage op. Interne e-mail viser eksempelvis, at man i Carlsbergs lokale datterselskab var fuldt bekendt med, at en stor del af bryggeriets øl blev solgt uden lovpligtige afgifter.

Samtidig viser dokumenterne, at en af de i dag højest placerede chefer i Carlsberg-koncernen har haft tæt kendskab til metoden bag svindlen, nemlig Graham Fewkes, medlem af Carlsbergs direktion med ansvar for forretningen i Asien.

Internt påpegede han over for en betroet gruppe ansatte, at de ikke skulle drøfte emnet på skrift, viser interne e-mail fra august 2013.

»Vi må aldrig nævne den malaysiske metode i dokumenter, der skal sendes bredt ud internt. Jeg har allerede været uforsigtig ved at beskrive det på skrift i dagens mail. Men jeg er meget sikker på, at I alle vil sende mig madpakker i fængslet.«

Herunder ses den omtalte e-mail.

Det er uklart, hvor længe den påståede svindel stod på, men ifølge en anden tidligere højtplaceret medarbejder, foregik det i hvert fald i perioden 2010 til 2014.

»Ledelsen var klar over problemet, og jeg ved, at det røde flag blev hejst internt,« siger kilden.

Ifølge eksperter ser det ud til, at Carlsberg har solgt øl, vel vidende at de ville blive brugt til at snyde den malaysiske stat for afgifter.

»Det ser ud til, at Carlsberg ved, at det foregår, men vender det blinde øje til,« siger den amerikanske professor Richard T. Ainsworth, førende ekspert i svindel på moms- og skatteområdet på Boston University.

Det danske bryggeri Carlsberg har solgt store mængder øl i Malaysia, vel vidende at salget af øllene ville ende med afgiftsunddragelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Loh/Reuters/Ritzau Scanpix/Arkiv.

»Upassende vittighed«

Sagen er endnu en i rækken af anklager om lyssky forhold i Carlsbergs asiatiske forretning.

I efteråret 2019 afdækkede Berlingske, at Carlsbergs indiske datterselskab systematisk betalte lokale embedsmænd penge under bordet for at få de nødvendige tilladelser til at drive et af selskabets største bryggerier i landet. Efterfølgende kom det frem, at også Carlsbergs egen forretningspartner i landet havde advaret om ulovligheder. Sagen undersøges fortsat af Carlsberg.

Carlsberg har ikke ønsket at stille op til interview om Malaysia-sagen.

I et skriftligt svar bekræfter pressechef Kasper Elbjørn, at Carlsberg længe har »været opmærksomme på de alvorlige problemer med smugling af øl og afgiftsunddragelse i Malaysia«, men at der var en kraftig stigning i problemet i 2013, hvorefter man tog en række skridt for at løse problemet, lyder det.

Samtidig siger pressechefen, at afgiftsunddragelsen foregår i leddet af mellemmænd, og at Carlsberg på ingen måde har interesse i, at bryggeriets produkter bliver brugt til sådanne ulovligheder. Det »kannibaliserer« på salget af afgiftsbelagte øl, hvor bryggeriet ifølge pressechefen har en »meget højere fortjeneste«.

»Det er uden tvivl et meget alvorligt problem både for os som bryggeri og for den malaysiske stat,« skriver Kasper Elbjørn i en e-mail.

Berlingske har spurgt, hvordan man forsøgte at løse problemerne inden 2013, men det har bryggeriet ikke ønsket at svare på, men konstaterer, at problemet også eksisterede tidligere.

Samtidig oplyser Carlsberg, at problemet med smuglede øl »blev reduceret betydeligt« i de efterfølgende år.

Den interne e-mail, hvor direktionsmedlem Graham Fewkes forsøgte at dysse metoden ned, skal ses som en »upassende vittighed«, der var »totalt malplaceret«, hævder Carlsberg.

E-mailen er skrevet i forbindelse med, at Carlsberg Malaysia forsøgte at få overblik over mængden af smuglede varer i 2013. Og den metode blev »anset for følsom«, lyder forklaringen, fordi det fejlagtigt kunne se ud, som om bryggeriet var tilhængere af salget.

Pressechefen oplyser også, at man indledte et samarbejde med de malaysiske myndigheder for at komme problemet til livs uden at uddybe nærmere, hvad samarbejdet går ud på.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de malaysiske toldmyndigheder.

Få overblik over Carlsberg-sagen her.