Ingen tech-giganter på listen over virksomheder, der betaler mest i skat i Danmark

Apple, Google og Facebook er ej at finde på listen over de 100 virksomheder, der betaler mest skat i Danmark. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) ser frem til næste år, hvor en international liste skal klarlægge, hvilke selskaber der betaler skat fra land til land i OECD-landene.

Arkivfoto. Facebook er blandt de virksomheder, som ofte bliver diskuteret i forbindelse med selskabsskat i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Den danske statskasse går hvert år glip af mange penge, fordi en række internationale selskaber enten betaler meget lidt eller slet ingenting i skat.

Særligt tech-giganter som Facebook, Apple og Google er blevet kritiseret for, at de tjener enorme summer på det europæiske marked, men samtidig efterlader alt for lidt i de europæiske statskasser. Nu møder tech-giganterne også kritik fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).

»Når man tjener penge, skal man huske, at man skal betale noget tilbage til det samfund, hvor man har tjent dem, og der hvor værdien er skabt. Og det kniber gevaldigt for nogle tech-giganter at forstå den samfundskontrakt,« siger Karsten Lauritzen.

Det kommer, efter at de åbne skattelister er blevet offentliggjort, hvor man bl.a. kan se de 100 virksomheder, som betalte mest i selskabsskat sidste år.

Samtidig kan Berlingske fortælle, at indtægterne fra selskabsskat til den danske statskasse er på sit højeste nogensinde, da statskassen fik 72 mia. kr. i selskabsskat i 2017 – en stigning på 12 mia. kr. fra året forinden.

EU-Kommissionen præsenterede i foråret et udspil til beskatning af digitale virksomheder. Her foreslog EU-Kommissionen en ny digital skat på tre pct. af omsætningen på store digitale virksomheder som Apple, Amazon, Facebook, Google og Microsoft.

Baggrunden for forslaget var, at flere lande, heriblandt Frankrig, var stærkt utilfredse med, at flere tech-giganter kanaliserer deres overskud over i de medlemsstater, der har de laveste skattesatser.

Beslutningen om en ny digital skat er dog blevet udskudt til næste år, og bl.a. den danske regering er modstander af den digitale skat, fortæller Karsten Lauritzen:

»Vi er fortaler for nogle ændrede regler af digitalt driftsted, hvor man laver de fælles internationale skatteregler om, sådan at Facebook, Google, Apple og så videre kommer til at betale mere i skat der, hvor de har deres omsætning, og værdien bliver skabt,« siger han og tiføjer:

»Det er jo, når en dansker på Facebook.dk klikker og liker en masse ting og ser reklamer. Så jeg savner nogle tech-giganter på den liste, men de skal nok komme,« siger Karsten Lauritzen.

Skatteministeren sender tirsdag personlige takkebreve til de 100 virksomheder, der betalte mest i selskabsskat i 2017. Han savner dog tech-giganterne på listen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

International liste skal klarlægge selskabsskat

Næste år kommer der en international oversigt over, hvor der bliver betalt selskabsskat i alle OECD-landene. På den måde vil det være muligt at klarlægge, hvor virksomhederne betaler selskabsskat fra land til land. Det håber Karsten Lauritzen, kan være med til at belyse udfordringerne med tech-giganterne.

»Det vigtigste er, at man betaler sin skat, og at der er lige konkurrence. Hvis Kellogg's (morgenmadsproducent, red.) eksempelvis betaler sin skat i USA, så kan jeg som dansk skatteminister godt forstå det, men jeg kan ikke forstå, at der er selskaber, som betaler ingenting i skat og placerer deres selskaber i skattely,« siger han.

Derfor regner skatteministeren med, at de kommende lister over selskabsskat i OECD-landene kan hjælpe det danske skattevæsen:

»Når vi kan se listerne, kan man regne med, at det danske skattevæsen kommer til at gå efter, at den rette skat bliver betalt i Danmark, når man kan se, der bliver betalt andre steder, men i særlig glad kommer vi også til at gå efter de selskaber, der ikke betaler skat nogen steder,« siger han.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, mener til gengæld, at det er en god idé med en digital skat.

»Socialdemokratiet og alliancepartnere i Folketinget har længe presset på for at få selskaberne til at betale mere i skat i Danmark. Vi synes, at der er behov for en digital skat, og i hele diskussionen om selskabsskat er det afgørende at få standset det nedadgående ræs, der er på skatteprocenten i EU, med en fælles bund under selskabsskatten,« siger han.

Han mener, at det er vigtigt, at de europæiske lande ikke presser hinandens skattegrundlag væk:

»Vi har kaldt det en solidaritetspagt, hvor gode europæiske kammeratlige lande ikke skal presse hinandens skattegrundlag væk. Derfor skal vi have et fælles minimum for selskabsskat i EU, og det burde regeringen bakke op om, hvis man vil beskytte vores selskabsskatteindtægter.«