Seks grafer tegner et billede af den danske selskabsskat

De danske virksomheder betalte sidste år 72 mia. kr. i selskabsskat. Men hvilke brancher betalte mest? Hvor høj er den danske selskabsskat sammenlignet med andre lande? Og hvor meget tjener den danske stat på skatteindtægter fra Nordsøolien? Her er seks grafer, der kan give dig svaret.

Danske virksomheder betalte i alt 72 mia. kr. i selskabsskat i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheders skattebetaling er rekordhøj
De danske virksomheders samlede skattebetaling er steget støt de seneste år. Det skyldes især, at de danske virksomheder er i god form og leverer solide overskud.

41 pct. af danske virksomheder betaler selskabsskat
82.000 virksomheder betalte selskabsskat til den danske statskasse i 2017, hvilket svarer til 41 pct. af de virksomheder, som er skattepligtige i Danmark. At flere virksomheder betaler selskabsskat i dag end i 2012 vidner om, at det igangværende opsving er bredt funderet.

Fremstillingsvirksomheder betaler mest
Set på brancheniveau er fremstillingsvirksomheder den gruppe af virksomheder, som betalte mest i selskabsskat i 2017. Også virksomheder inden for finanssektoren står for en stor del af den samlede selskabsskattebetaling.

Dansk selskabsskat under EU-gennemsnit
Ser man på danske virksomheders effektive selskabsskat, så ligger den danske selskabsskat lidt under EU-gennemsnittet. Den effektive selskabsskat tager højde for, at forskellige fradrag er med til at reducere den faktiske selskabsskat, og den er derfor ofte forskellige fra den formelle selskabsskattesats.

Selskabsskatten kan være afgørende for, hvor virksomheder vælger at placere deres investeringer. Derfor valgte USAs præsident, Donald Trump, sidste år at sænke den amerikanske selskabsskat fra 35 til 21 pct.

Selskabsskatten i Danmark halveret siden 1980erne
Det er ikke kun i USA, at selskabsskatten er blevet lempet markant. Gennem tre årtier har skiftende regeringer sænket den danske selskabsskat med jævne mellemrum. Faktisk er selskabsskatten mere end halveret fra 50 pct. i 1989 til 22 pct. i dag.

Skatteindtægter fra Nordsøen svinger med olieprisen
Siden den første danske olie blev pumpet op af Nordsøen for flere årtier siden, har statskassen nydt godt af skatter og afgifter på olien. Men skatteindtægterne fra det danske olieeventyr svinger i takt med oliepriserne. Derfor var statens samlede skatteindtægter på olie- og gasproduktion i Nordsøen ekstremt lav i 2016, hvor prisen på en tønde nordsøolie på et tidspunkt var under 30 dollar.

Se listen over de 100 virksomheder, der betaler mest i skat i Danmark, her.