Ingen danske job i Vestas' gigantordre

Vindmøllerne til det kenyanske kæmpeprojekt skal produceres i Kina, fortæller Vestas.

Det bliver ikke på fabrikken i Varde, at vindmøllerne til den kenyanske vindmøllepark skal fremstilles. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer til at koste omkring fem milliarder kroner at opføre Lake Turkana-vindmølleparken i Kenya. I Vestas' ordrebog står 365 vindmøller af typen V52-850 KW, men det kommer ikke til at blive danske hænder, der producerer de mange vindmøller.

»Normalt fortæller vi ikke detaljer om, hvor vindmøllerne skal produceres, men jeg kan godt sige, at det ikke bliver i Danmark. De skal laves i Tianjin i Kina,« fortæller Vestas' salgschef, Juan Araluce til Business.dk.

Vestas har fem fabrikker i den kinesiske havneby. En samlefabrik, en maskinfabrik og desuden fabrikker til produktion af generatorer, vinger og kontrolsystemer. Og det bliver altså på dem, at møllerne til den keyanske vindmøllepark skal produceres.

Her fra skal de fragtes med skib de 7.727 sømil fra Tianjin til den kenyanske havneby Mombasa, inden de omlastes til lastbiler og transporteres yderligere 1.200 kilometer gennem ørkenen i Rift Valley til Lake Turkana. For at det kan lade sig gøre, skal 300 kilometer vej opføres det sidste stykke.

»Det viser, hvor komplekst det er at lave den slags projekter i Afrika. Det er første gang, vi skal lave et så kompliceret projekt, så vi er meget spændte på at komme i gang,« siger Juan Araluce.

De indledende manøvrer i projektet begyndte allerede for syv år siden, men først nu er de endelige detaljer og bankernes accept af finansieringsaftalerne på plads. Den lange ventetid betyder, at den type vindmølle, der skal bruges, ikke længere er i produktion.

»Det er en ældre model, der er meget robust og passer godt til de meget høje vindhastigheder ved Lake Turkana. Det er et perfekt match til den infrastruktur, der er i området. Det er rigtigt, at vi ikke længere har modellen i produktion, men det betyder bare, at vi skal finde de gamle designs frem og åbne en produktionslinje. Det er intet problem,« siger Juan Araluce.

Vestas forventer at forberedelserne på landjorden er færdiggjort således at de første møller kan leveres i 2016 og hele projektet stå færdigt og klar til at levere strøm i 2017. Når vindmølleparken kører for fuld kraft, vil den levere 15 procent af Kenyas energiforbrug.

Her skal vindmølleparken ligge: