Vestas: »Kenya er endnu et skridt på en profitabel rejse i Afrika«

Den lange planlægningsfase viser, hvor ekstremt kompliceret det er at lave store infrastrukturprojekter i Afrika, fortæller Vestas' salgschef.

Juan Araluce forventer flere store projekter i Afrika i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er syv år siden, planlægningen af Lake Turkanas vindmøllepark begyndte, og tre år siden, Vestas blev udvalgt som leverandør af vindmøllerne. Alligevel er det først nu, at den danske vindmøllegigant selv tør skrive ordren i bogen.

»Det har taget mange, mange år at få projektet i mål, og jeg er glad for, at det endeligt at lykkedes. Det viser, hvor komplekst det er at lave den slags projekter i Afrika. Det er første gang, vi skal lave et så kompliceret projekt, så vi er meget spændte på at komme i gang,« siger Juan Araluce, salgschef i Vestas.

»Vi underskrev aftalen for lang tid siden, men vi har interne kriterier for, hvad der skal være på plads, før vi vil skrive det i bogen som en sikker ordre. Og det er først i de seneste par dage, at aftalerne med bankerne om finansieringen er faldet på plads,« fortæller han.

Projektet kommer, når det kører for fuld kraft, til at levere 15 procent af Kenyas energibehov. Dermed sparer det samtidig Kenya for 150 mio. euro om året i importeret olie og gas. Dermed er der god økonomi i projektet, og det samme gør sig gældende i andre afrikanske lande, fortæller Juan Araluce.

»Ifølge det internationale energiagentur vil der i de næste 20 år være en vækst i energiforbruget på 90 procent i udviklingslandene. Det har vi fokus på i Vestas. Afrika har et stort potentiaole både i forhold til efterspørgsel på energi og fordi man mange steder betaler en meget høj pris for den energi, man har,« siger han og fortsætter:

»Vi har allerede været meget succesfulde i Sydafrika, og jeg ser optimistisk på sandsynligheden for, at vi snart kan annoncere flere ordrer i Sydafrika, når afgørelsen på de igangværende udbud kommer. Sammen med Kenya er det begyndelsen på en profitabel rejse i Afrika.«

Vestas' kontrakt handler om levering og installering af 365 vindmøller samt en efterfølgende serviceaftale. For at det kan ske skal der dog opføres 300 km vej, så møllerne kan blive transporteret derud, og 400 km eltransmissionslinjer skal opføres, så strømmen kan komme derfra og til Kenyas byer.

»Det er et meget afsidesliggende område, og der er 1.200 km til havnen i Mombasa, hvor møllerne ankommer. Der kræver et meget komplekst setup at transportere dem til sitet. Dertil kommer, at området er meget naturskønt, så vi har måttet planlægge meget for at sikre, at det bliver beskyttet undervejs,« siger Juan Araluce.

Her skal de 365 Vestas-møller opføres: