IBM afslører nyt, hemmeligt våben til hurtigere computere og telefoner

Forskere hos den amerikanske gigant har udviklet endnu mindre chips, som om få år kan gøre computer og telefoner endnu hurtigere og forlænge batterilevetiden.

En IBM-tekniker viser her en plade med de bittesmå og stadig tyndere chips, som vil skrue farten i vejret på computere og telefoner, og sikre dem en længere batteritid. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Computere, der er op til 45 procent hurtigere end i dag, eller som er 75 procent bedre til at holde strøm. En firdobling af smartphonens batteritid og et betydeligt mindre CO2-aftryk fra de datacentre, som i dag står for en procent af verdens samlede energiforbrug.

Det er ifølge den amerikanske it-gigant IBM fremtiden med den helt nye chip, som selskabet nu er klar med.

Klar i 2024 eller 2025

Der er tale om verdens første 2-nanometerchip – altså teknologi, der er betydeligt mindre end de 7-nanometerchips, som i dag sidder i mange bærbare pcer og smartphones.

Det bliver formentlig først i 2024 eller 2025, at chippen vil sidde i ny elektronik, for IBM skal først finde producenter, som ønsker at købe licens til at producere den. IBM var engang selv en af de store chipproducenter, men i dag sælger selskabet sin forskning, så det er sydkoreanske Samsung, som producerer IBMs serverchips. Også chipgiganten Intel har aftale med IBM.

I dag er det 5-nanometerchips, der er topklassen. De sidder blandt andet i Apples iPhone 12-telefoner og bruges desuden i IBMs egne servere. 3-nanometerchips er på vej, og nu viser IBM så, at det kan lade sig gøre at nå endnu et skridt videre.

Bliver pakket ind for at undgå »støj«

Det er IBMs forskere i Albany i USA, der har udviklet den meget lille chip og dermed igen får sat skub i udviklingen, som er taget noget af de senere år. Chippene, som er hjernen, der leverer al regnekraften, er gennem årene hurtigere og mere energieffektive, fordi de byggesten, som bruges til dem, er blevet stadig mindre. En chip består af flere milliarder transistorer med små kontakter – såkaldte halvledere –, der kan være enten tændt eller slukket. Dermed skriver de enten et 1-tal eller et 0.

Udfordringen ved de stadig mindre og hurtigere chips er, at det er vanskeligt at sikre, at elektroner ikke slipper løs, når kontakten er sat til at være slukket. Det har IBMs teknikere løst ved bogstaveligt at pakke den ind i en form for isoleringsmateriale, som kun er nogle få nanometer tyk.

Når chippen kan gøres mindre, giver det mere plads i det elektroniske udstyr til andre funktioner som f.eks. hurtigere grafik, brug af kunstig intelligens og andre funktioner, der har brug for konkret hardware for at virke.

Opdateret 2021-05-07 kl. 13.35 for at klargøre, at den nye chip kan levere enten 45 procent hurtigere udstyr eller op til 75 procent længere batteritid – men ikke begge dele på én gang.